Борисов: Преосмислям решението си за президент, изгубим ли, оттеглям се от управлението!

Премиерът Бойко Борисов коментира в интервю пред Нова телевизия, че трябва да сме много внимателни със ситуацията в Турция.

„Границата ни е обща, много изселници има в Турция. Трябва да сме много внимателни. Забелязва се негативен заряд. Наказанието и на лекоатлетите в Русия ще има свои последствия. Може да засегне и световното първенство по футбол. Нищо не виждам в обозримото бъдеще, което да успокои света. Хороскопа на света е много лош.“

„Няма разумен политик, който да подкрепи военен преврат.“, категоричен е премиерът.

„Виждате, че всички в Европейския съюз са разтревожени. Нека да оставим всеки да се бори за своя електорат и за позиционирането. В нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха. Не само защото е преврат стреля се със самолети и танкове по цивилни сгради“.

„В 4 ч сутринта аз го оповестих всяко изречение сме гледали в това, което транслираме в света. Ние бяхме първите, които казахме да се внимава с ескалацията на насилие след преврата. Тези, които поддържат Ердоган, давам за пример какво се случи в Афганистан и техния президент – удушиха го, после в Ирак – го обесиха, в Либия – го застреляха ако беше успял преврата с Ердоган какво щеше да се случи.

Водя са от тази хронология, която се случи в Азия. Давам примери с държави, с които лидери общуваше целия свят, до момента, в който не им прекъснаха житейския път. България трябва да запази баланс. Като разговарях с турския посланник той ми обясни, че бил престъпен начинът, по който се преподава в училищата. Това ние не можем да го разберем, но те така разсъждават. Трябва да сме внимателни с изказа, за да не ни залее бежанската вълна“, предупреждава Борисов.

„Много тежко и драматично е състоянито по границите ни. Усеща се раздвижване от другата страна. Движат се бежанци. Във вътрешността на страната се залавят минимум по 150-200 бежанци. Готвим се за тежък проблем с бежанците.“ Така определя премиерът ситуацията по границата ни. По негови думи има за какво да се тревожим.

„Всичко от Студената война се повтаря със страшна сила. Руски самолети отново започнаха да доближават въздушното ни пространство. Все по тревожно става в Черно море. Тъй като нямам комплекси, разликата в предишните години е, че сега срещите на високо ниво не стават през 3-4 години. Аз се виждам с Меркел, Оланд през няколко дни. Знам какво мислят, какви са страховете им.“

По темата за предстоящите президентски избори, Борисов разкри, че преразглежда фигурата на кандидата на ГЕРБ. По повод спора с Радан Кънев дали правителството било гарант на Ес и НАТО, Борисов заяви, че наистина е разгневен. „Защо не си подкрепя министрите. Той не иска да ходи да се кара с тях, иска да се кара с нас. Говори неща, които са неистина. Когато се събрахме с Реформаторския блок, се разбрахме да си подкрепят министрите.“, каза Борисов.

„Какво значи един президент да е „социален“, какво значи пък да е „гарант“. Гарантът и за ЕС и за НАТО е кабинет, който взима правилните решения. Коренно си преразглеждам фигурата за кандидат – президент. Трябва ми обединител. В случая не ме касае човек с много образование ли е или титли. Той трябва да се хареса от всички. Тия неща дето Радан ги говори са глупости. Аз ще ги забравя, така че и с него можем нещо да измислим. Готов съм да се върна назад. Трябва да измислим нещо с партньорите. Радан е много интелигентен и разумен човек, когато говорим на четири очи, а като види камери нещо му става и изтръпвам. Ако ние не спечелим президентските избори – връщам мандата ще се очакват и предсрочни избори.“

Скандалът с кмета на Трън искрено разгневил премиера Борисов.

„Какво да му коментирам кмета на Трън. Ти си публична личност. Трябва да се изправиш и да кажеш какво мислиш. Неговата позиция е най-идиотската възможна. Не се гордея с избора на ГЕРБ за кмета на Трън.“

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *