Facebook може да спре “имунитета” за политици

Facebook предвижда да сложи край на пораждащия полемика имунитет, с който се ползват политици, които нарушават правата на социалната мрежа. Според различни източници гигантът може да обяви промените още днес.

Надзорният съвет на компанията подчерта, че едни и същи правила трябва да се прилагат за всички потребители. А позицията дойде в разгара на дебата около обвиненията към бившия президент Доналд Тръмп, че е провокирал бунта в Капитолия през януари чрез публикации във Facebook.

Това е нарушение на правилата на платформата относно възхвалата на насилието. Надзорният съвет призна, че за момента взетата мярка за блокирането на Тръмп е била спешна, но окончателното решение остави на самата компания.

Години наред шефът на Facebook Марк Зукърбър отказваше да играе ролята на арбитър. В един момент обаче позицията беше принуден да се намеси, след като Тръмп беше склонен да омаловажава пандемията или да критикува без доказателства в подкрепа изборни измами.

Реално чашата преля с атаката на Конгреса, при която няколко души починаха, а Facebook отнесе тежки критики заради толеранса към Тръмп и липсата на реакция към пропагандата от профила ми. Тогава платформата заедно с Туитър и други мрежи затегнаха правилата относно модерирането на съдържанието.

Въпреки това тези инициативи не спират вълната от политически обвинения към социалната мрежа. От едната страна са демократите, които я упрекват в неефикасност за възпиране на дезинформацията, от другата републиканците, които я уличават  в цензура.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *