IT специалистът Вл. Филков от Благоевград отличен за доброволческата си активност

Благоевградчанинът Владимир Филков е отличен от Асоциацията на доброволците в Република България за активната си дейност в потушаване на пожари и издирвателни акции. Грамотата му връчи вчера кметът на Благоевград инж. Румен Томов, а награденият дойде в кметството, пременен в лятната противопожарна униформа за горски пожари, осигурена за всички 12 мъже и 3 жени в доброволческото формирование „Г. Измирлиев-Македончето“ към община Благоевград.

„Колеги ми бяха споменали, че съм номиниран, но наистина останах приятно изненадан от отличието“, призна Вл. Филков и посочи: „Това са номинации на доброволците в България, които участваме в потушаването на масовите горски пожари и други операции по издирване и спасяване на хора. Миналата година дейността ни бе центрирана повече около Ковид пандемията и обгрижването на хора, които се притесняваха да излизат, защото са по-възрастни, и ние им пазарувахме лекарства и храна. В тази връзка искам да благодаря на всички, които ни съдействаха в магазини и аптеки да не се редим на опашки, да не разпитват за рецепти, като видят служебните ни карти при изпълняване на поетите ангажименти“.

Владимир Филков е на 45 г., от Благоевград, учил е в VІІ СУ, после в Електротехникума и в ЮЗУ.

– Владимир, откога сте доброволец?

– В доброволното формирование на община Благоевград съм от 2017 г., член съм  на Съюза на българските спасители и съм координатор за Благоевград от 2018 г. Квалификацията ми е на парамедик, но паралелно с медицинската част за оказване на първа помощ сме обучени и да се катерим, и да се спускаме, и да използваме противопожарни средства и екипировката в автомобилите…

– Кога за първи път се включихте в доброволчески акции и къде?

– Първият ми пожар като доброволец е в местността Бодрост, срещу пистата, мисля, че беше през 2007 г. Оттогава досега имам десетки участия в акции, много от които за издирване на безследно изчезнали. Едно от първите ми беше издирването на Иван Тумбалов през 2009 г., за жалост с фатален край, а ученията и тренировките ни са два пъти повече.

– Какво работите всъщност?

– Аз съм IT специалист в сферата на комуникациите. Занимавам се със сървърите, които доставят интернета и цифровата телевизия до цифровите доставчици. В Благоевград изграждаме оптични мрежи, може би сте ни виждали на едни масички до шахти с едни кабели или когато някой багер изкопае и прекъсне някоя жица, ние я лепим. 90% от сървърите администрираме дистанционно и това ми дава достатъчно свободно време да се включвам в спасителните акции.

– Какво Ви накара да станете доброволец?

– За да съм полезен. Изкарал съм много квалификации, за да съм по-полезен на отрядите.

– Но защо го правите? Защо сам се подлагате на риск?

– Често ми задават този въпрос, още повече че тук не става дума за пари. Това е огромно вътрешно удовлетворение да помагаш на човек или на планината, която всички ние много обичаме и често обикаляме. Просто човек трябва да го изпита, заразително е! Затова който иска, нека се запише при нас, има свободни места за доброволци, ще бъдат обучени и екипирани.

– Кои са най-тежките или най-запомнящите се акции, в които сте участвали?

– Удовлетворен съм се чувствал след участие в по-големите пожари, на които съм бил. През последните 2 г. това са пожарът на Сухото езеро над Рилския манастир с противопожарната служба на гр. Рила и този под връх Капатник, там беше обхванал може би над 500-600 дка. При гасене на пожар винаги работим в екип и внимаваме, гледаме партньорите отляво и отдясно дали всичко е наред и винаги трябва да имаш път за отстъпление. Основно правило е, че никога не се преминава фронтът на пожара. Най-силно се помнят случаи, при който не си могъл да помогнеш – дали защото не си стигнал навреме, или си нямал нужните познания, или е липсвала екипировка. Без подготовка ефективността на един спасител доброволец не е голяма, но има ли желание човек да се учи и да се развива, неща се получават добре. Много често, след като попаднат на инцидент и са безсилни да помогнат, хората след това решават да запишат курс за долекарска помощ. Ние провеждаме такива с колеги от СБС и те са безплатни.

– Как намирате време за обученията и акциите?

– Когато имаш желание, време се намира за всичко.

– Семейството ви как приема факта, че непрекъснато сте на повикване и в опасност, при това по собствено желание?

– Жена ми Христина Календерска също е доброволец, тя е една от трите дами в благоевградския ни екип. По-интересното е, че хората много харесват това, което правим, но малко откликват при нужда. Случвало се е да планираме акция със заявили желаещи да се включат за две коли, но на другия ден сутринта много малко от тях реално идват.

– Защо? Плашат ли се в последния момент?

– Не мисля, проблемът е в това, че хората се чувстват неподготвени, и предполагам, че заради това не идват. Затова може би е хубаво всеки гражданин да премине курсовете, които се правят за оказване на долекарска помощ или за реакция при бедствия и катастрофи. И в училищата е добре да има такива обучения, най-малкото децата да видят какво е противогаз и как се поставя, какво е маска и как да реагират в екстремни случаи. Ето например повечето детски градини и училища имат план за евакуация, но никога не правят тренировки. А е хубаво да се правят.

– Какво ви плащат за това, че винаги сте „на линия“ и в готовност?

– Голяма част от разходите ние си поемаме. Има известен общински бюджет, планиран в наредби, който покрива каски, кирки, брадви, екипировка, но не знам в благоевградския екип да има някой, който е дошъл в отряда заради пари. Най-често транспортът и извозване на хората си е за наша сметка. В повечето случаи на горските пожари горските организират едно хапване и транспорт, защото те са на такива места, че ако не дойде военният ЗИЛ, ходенето по пътеки е много и не е ефективно. Но ние правим всичко доброволно и от сърце, в доброволческите екипи в цялата страна има страшно добри хора, с много висока подготовка и добра екипировка. При нас има хора от всякакви професии, без служители на МВР и военни, за които има специално изискване, че не могат да са в доброволческите формирования. И очакваме попълнения.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *