Maйка на третокласник в Благоевград притеснена: Разбрах, че през февруари студенти ще имат практика в класа на детето ми, моля кмета и отговорните лица да забранят подобен род дейности в пандемията

„Разбрах, че през месец февруари класът на детето ми ще има посещение от студенти от ЮЗУ, обучаващи се по педагогика. Те ще бъдат там на практика цял месец. Аз като родител не съм уведомена за това. Вижда ми се несериозно, след като децата ни седмици наред бяха затворени по домовете си, сега да идват студенти, които кой знае къде са се забавлявали по Нова година, и да стоят цял ден в класните стаи” – този имейл постъпи в редакцията на вестник „Струма“, изпратен е и до кмета на Благоевград инж. Румен Томов и началника на РУО Ивайло Златанов. В него подписалата се Мария Ангелова, майка на третокласник в благоевградско училище /без да се уточнява кое/, изразява притеснението си, че студенти ще ходят на практика присъствено, а самата тя не е убедена, че те биха спазвали мерките, които са наложени заради пандемията. В тази връзка тя моли кмета и отговорните за това лица да забранят провеждането на такива практики или те да не са присъствени при децата. „Разборам, че студентите трябва да имат практика, но не ми се вижда подходящото време и място“, смята майката.

За коментар се свързахме със зам. ректора по учебната дейност на Югозападния университет доц. д-р Ицка Дерижан, която е утвърден специалист и преподавател именно във Факултета по педагогика. Тя изрази недоумение от подадения сигнал и начина, по който в него се нападат студентите, и призна, че и тя самата се чувства лично засегната.

„Практиките започват на края на месец февруари, и по-конктретно на 22.02. В този смисъл не виждам каква е връзката с празнуването на Нова година, при положение че става въпрос за два месеца по-късно“, каза доц. Дерижан и подчерта, че както практиките, така и целият учебен процес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ протича при стриктни правила и организация, като информацията за това е публична и достъпна за всеки, тъй като се публикува на сайта на ЮЗУ и на съответното звено. Конкретно за предстоящите практики са разработени два варианта, които, както се увери и репортер на „Струма“, са качени под формата на подробни инструкции на сайта на факултета. При първия вариант преддипломната практика, без която бъдещите педагози няма как да завършат образованието си, ще е присъствена – по училищата и детските градини. При втория това ще се случи от дистанция. Така студентите няма да имат пряк контакт с учениците/децата в ДГ, а под ръководството на базовите си наставници ще разработват стажантското си портфолио. Все още обаче не е ясно кой вариант ще се приложи, като това ще зависи от противоепидемичната обстановка.

„И ние, и студентите ни, и цялата институция Югозападен университет, сме достатъчно отговорни, за да си позволим да застрашим живота и здравето на когото и да е. Точно поради тази причина още на 13 март спряхме присъствените практики на нашите студенти. Спазваме и ще продължим да спазваме стриктно разпоредбите на МЗ и МОН“, категорична бе доц. Дерижан.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

12 Коментара

 1. Камелия

  Много е жалка тази картина с подготовката на учители и пълното безхаберие което цари в ЮЗУ. Записах се магистър начална педагогика и съм потресена от отношението и безхаберието на преподавателите. Имаше едва двама които знаеха защо са там. Никакви часове, никаква подготовка, само измамни думи и реферати от които нищо не научаваш и така две години и 5 000 лв. такси. И най-лошото е че като си помисля че така е подготвена и учителката на моята дъщеря и направо не знам какво да кажа.

  Отговор
 2. Студент

  И практиките като всичко друго в обучението, никакво качество, никакви нормални изисквания. Само празни приказки и рушвети накрая.

  Отговор
 3. Кали

  То студените имат нужда от практика, но тази Дерижан да си размърда дебелия задник и да намери подходящи форми. Тя само празни помпозни приказки които нямат никаква стойност.

  Отговор
 4. Светла

  Аз преди доста години учих във ВПИ сега дъщеря ми се записа. То е срамота. Балабанова и казала няма да ходиш на практика аз ще ти оправя изпита ти ми преведи 150 страници от тази книга. Ужас.

  Отговор
 5. Майка

  Кое е това училище което приема още студентите от ЮЗУ. Там никакво обучение няма вече. Всичко е измама и сладки думи. Та и Дерижан да се гръмне или да ги пробутва тези на някои други.

  Отговор
 6. Ивана

  Какво портфолио,какви базови наставници? Всичко са само думи. Никакво обучение, никакво консултиране, никакви практики. Завършихме магистър без нищо. Платихме на Янакиева и от никой друг нищо. Дерижан се въобще не дойде на часове. Стоименова прати някаква асистентка която не знаеше къде се намира и другите преподаватели не се появиха. Имаше само двама дето ни преподаваха.

  Отговор
 7. Манасиева

  Как не в е срам тази Дерижан. Води ни пет учебни дисциплини. Не си мръдна пръста, нямахме нито един час, нищо дистанционно, нищо за обучение и накрая написа измислени оценки без да провери нищо. Срам за ЮЗУ.

  Отговор
 8. Ивелина

  Срамно е че ни взимат парите за обучение, а нищо не ни научават. Някакви асистенти които никога не са били в училище като Чолева и Стаменова ни имитират практики за да прикриват некадърността на Стоименова и Дерижан и мислят че това е достатъчно да ни излъжат и заблудят.

  Отговор
 9. Студент

  Студентите сме в потрес от тези хора. Никакво обучение в педагогически факултет. Пълно имитиране на обучение. Няма никакъв контрол, никои не знае какво и на кого преподава. Никаква отговорност от страна на преподаватели. Само като Дерижан е някаква измислена началничка си мислят че това е достатъчно. Срам.

  Отговор
 10. Светла

  Нищо неочаквано. Те и двете подкрепят Шехова доказана плагиатка, заедно с Юруков. Защо да не препишат и някое указание за организация на практиката в училище.

  Отговор
 11. Иван

  Да появиха се сигнали че Ицка и Веса Вардарева са преписвали от една и съща книга и сега комисии ги разследват за плагиатство.

  Отговор
 12. Стоян

  Ица, дъртата к*рва доказан спец. Айде бе. Взела мерки. Тя за себе си мерки не е взела та за цял факултет. Ама нали и тя е плагиат като Битката може да е преписала мерки от друг ВУЗ.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *