След приготвените постни ястия за Бъдни вечер, коледната трапеза трябва да бъде богата на месо и деликатеси.
Важно е да се поднесат ястия с месо, защото Коледа е първият ден, в който на трапезата могат да се поднесат блажни ястия.
Безспорно свинските пържоли са една добра идея за част от коледното меню.
Салатата от кисело зеле също е част от коледната трапеза. Картофена салата също е добре да присъства на масата.
Идея за напитки е вкусно червено вино.
Десертът също не бива да липсва. Той може да бъде от вкусни коледни сладки, меденки или торта.
Трапезата се украсява с елхови клонки, а стопанинът я прикадява за здраве и берекет през новата година.
Коледната трапеза не се вдига цял ден, сяда се направо на вечеря. Коледните празници продължават 3 дни, до 27 декември – Стефановден.
