Необходими продукти:
- моркови 3 броя
- лук 2 глави
- чесън 4 скилидки
- сладки картофи / батати2 броя
- бульон 600 мл
- зехтин 3 супени лъжици
- мащерка 6 стръка
- розмарин 4 стръка
- черен пипер 1/4 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
Почиствате морковите, лука, сладките картофи и лука, нарязвате ги на едри парчета и ги изсипвате в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене. Поръсвате ги с около 1/2 чаена лъжица сол, черния пипет и зехтина на тънка струйка, слагате и свежите розмарин и мащерка. Добавяте и 100 мл от бульона и слагате зеленчуците да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, докато омекнат.
След като зеленчуците са омекнали и добре изпечени ги изваждате от фурната. Леко препечените лук и чесън, както и моркови придават допълнително вкус и аромат на супата. Отстранявате подправките, изсипвате всички зеленчуци, заедно със соса в кухненски робот или блендер и блендирате до получаване на хомогенна смес.
Връщате блендираната супа на котлона, за да поври още 5 минути. Ако супата е прекалено гъста за вашия вкус може да добавите още бульон или малко вода. Крем супата от печени зеленчуци не е гладка като крем супата от картофи например. Сервирате крем супата от печени зеленчуци, като добавите няколко стръка пресни подправки.
