Необходими продукти
За да направите масленките, ще ви трябват следните съставки:
- 200 г размекната свинска мас
- 1 яйце
- 150 г пудра захар
- Около 400 г брашно
- 4 прахчета ванилия
- Допълнително пудра захар за овалване
Как да приготвите масленките?
- В голяма купа разбийте яйцето заедно с размекнатата мас и пудрата захар. Постепенно добавяйте брашното, като предварително го смесите с ванилията. Замесете тестото бързо, за да не се размекне твърде много мазнината.
- Разточете тестото на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на формички или нож изрежете различни фигури – кръгчета, квадратчета или правоъгълници. Ако предпочитате, можете да оформите малки топчета с ръце.
- Подредете сладките върху тава, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10-12 минути, докато масленките станат леко златисти. Внимавайте да не ги препечете – те трябва да останат нежни.
- Още докато са топли, оваляйте масленките в пудра захар. Това ще им придаде допълнителна сладост и класически завършек.
