Коледна питка

Необходими Продукти

яйца – 4 бр.

прясно мляко – 550 мл

кисело мляко – 2 с.л.

мая – 1 кубче

захар – 2 с.л.

сол – 1 с.л.

олио – 5 с.л.

брашно – 1200 г

масло – 120 г

сусам

тиквено семе

микс от семена

Начин на приготвяне

Активирайте маята с малко топло мляко, захарта и поръсете обилно с брашно. Отделете един жълтък за намазване а другите яйца разбийте с киселото мляко, прясното мляко и олиото.

Пресейте брашното със солта, направете кладенче и сипете течните съставки.

Замесете хубаво гладко тесто, което оставете да втаса покрито с фолио.

Разделете тестото на 6 топки като трите са малко по-големи. Разточете големите и наредете една върху друга като по между мажете с масло.

Разрежете ги по средата на 8, като се стараете да остава около 2 см. до ръба неразрязана част. Всеки триъгълник обръщате назад и подвивате отдолу.

Разточете и другите 3 топки по същия начин като тях разрежете на 8 триъгълника, всеки разрежете по средата и промушете отдолу на горе (получава се листо).

Листата подредете във вътрешната страна на венеца, който се получи от другите по-големи части тесто. Останалата част тесто се оформя на голяма топка и отгоре се покрива с решетка от тесто.

Поставя се по средата на тавата и така оформената разкошна коледна питка се покрива и оставя да втаса. Готова втасалата питка се маже с разбития жълтък и се поръсва с семената.

Пече се в загрята фурна на 170 градуса.

Тази уникална питка може да краси вашата трапеза на Коледните празници./готвач.бг

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *