Содена питка Боговица за Бъдни вечер

Необходими Продукти

брашно – 500 г

газирана вода – 350 мл топла

олио – 5 с.л.

сол – 1 ч.л.

захар – 2 ч.л.

лимонов сок – 3 с.л. прясно изцеден

сода бикарбонат – 1 ч.л.

Начин на приготвяне

Пресейте брашното 3 пъти в купа (така се прави при питка за празник), оформете кладенче и в него поставете солта, захарта, олиото, загасената в лимоновия сок сода и затоплената газирана вода.

Разбъркайте и замесете меко тесто, завийте с кърпа за около 30 минути. Отделете малка част от тестото за мотивите, а останалото тесто разпределете равномерно по дъното на намазана с олио малка тава.

За питка Боговица е характерно да бъде богато украсена. Започнете първо с кръста – с помощта на 2 вилици направете кръст по целия диаметър на питката, а после моделирайте две пиленца.

Едното наречете като символ на домашното огнище, а другото на домашните животни за здраве и берекет. Грозд за плодородие и слънце за топлина. Набодете питката с вилица на няколко места около мотивите, за да не се напука при печене.

Поставете тавата в предварително загрята на 190 градуса фурна и печете за около 35 минути до златисто кафяво. Завийте готовата содена питка с мокра и добре изстискана чиста кърпа за около 10 минути да омекне./gotvach.bg

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *