НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
телешко месо (за готвене) – 700 г
гъби печурки – 250 г
лук – 1 голяма глава
моркови – 2 бр.
домати – 2 бр, настъргани
доматено пюре – 2 с.л.
чесън – 3 скилидки
бульон (телешки или зеленчуков) – 400 мл
червен пипер – 1 ч.л.
черен пипер – 1 ч.л.
сол – 1 ч.л.
дафинов лист – 2 бр.
прясна мащерка – 1 с.л.
олио – 3 с.л.
масло – 30 г
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Телешкото месо се подсушава добре, нарязава се на кубчета и се запържва на силен огън в олио и масло, докато получи кафява, ароматна коричка.
Когато месото се запечата, към него се добавят нарязаните лук и чесън, и се оставят да омекнат, след което се прибавят морковите и доматеното пюре.
Сместа се разбърква, докато зеленчуците се глазирани леко, след което се добавят настърганите домати, червеният пипер, дафиновият лист и половината мащерка.
Месото се залива с бульона, похлупва се и се оставя да къкри бавно около час и половина, като се поддържа умерен огън.
Когато телешкото стане крехко, се добавят гъбите и яхнията се вари още 15-20 минути, докато гъбите пуснат своя аромат и сосът се сгъсти.
Накрая телешката яхния с гъби се овкусява със сол, черен пипер и остатъка от мащерката. Ястието се сервира горещо, често с хляб, картофено пюре или ориз./gotvach.bg
