Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

Агенцията по храните започна проверки преди Никулден

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е започнала проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти в цялата страна. Експертите ще проверяват и складове за търговия на едро, заведения, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, в които се предлага риба и рибни продукти.
Тематичните проверки са свързани с предстоящия Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника.
При проверките инспекторите ще следят за регистрацията на обектите, наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на срокове и условия на съхранение. Те ще следят още за съответствие с изискванията за етикетиране съответствие на сградов фонд и оборудване с действащото законодателство в областта на храните, наличие на системи за управление безопасността на храните.
Те се извършват съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Комисия за защита на потребителите. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби.
През 2016 г. при извънредни проверки за Никулден са издадени 20 предписания и са съставени 4 акта за установяване на административно нарушение. Общото количество на бракуваната риба е 255 килограма.
Съвет към потребителите при закупуване на прясна риба:
Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *