Арестуваха четирима мъже от Симитли за участие в организирана престъпна група за наркотици и студент от Стара Загора, на когото продали 1 кг канабис /ОБНОВЕНО/

Организирана престъпна група за разпространение на наркотици с участието на 4-ма мъже от Симитли бе разбита при акция на „Гранична полиция“. Това обяви днес говорителят на Окръжна прокуратура Ирина Аспарухова на брифинг, в който участваха наблюдаващият прокурор Георги Мадолев, директорът на РДГП – Кюстендил Светослав Костадинов и началникът на ГПУ – Благоевград Владимир Карадаков. Групата е била наблюдавана в продължение на месеци и след събиране на достатъчно оперативна информация на 28 ноември са били извършени обиски в Симитли и София, при които е открито голямо количество дрога – около 20 кг сух канабис.

С постановление на прокурор в качеството на обвиняеми са привлечени Антон Деничин, на 36 г., Антон Димитров, на 28 г., Васил Крушелийски, на 33 г., и Найден Асенов, на 24 г., от Симитли. В качеството на обвиняем е привлечен и 24-годишният студент Красен  Чакъров от Стара Загора, който закупил 1 кг канабис от участниците в престъпната група. В студентската му квартира в столицата са открити още разфасовки с амфетамин, метамфетамин, кокаин и екстази. Открита е и лаборатория за производство за канабис в София, за която тече допълнително разследване, заяви комисар Костадинов.

Участниците в групата са осъществили множество наркосделки на различни места, всеки е имал определена роля, действали са конспиративно и са имали сигурен пласмент на пазара в София, развивали са престъпен бизнес отдавна, заяви началникът на ГПУ – Благоевград Владимир Карадаков.

Любопитното е, че нито един от тях не е криминално проявен и не са осъждани. Грам от наркотика на пазара се пласира за около 20-30 лв., като по първоначални данни откритите наркотици са на стойност близо 320 000 лв., добави прокурор Аспарухова.

Днес следобед четиримата обвиняеми от Симитли и студентът от Стара Загора бяха изправени в Окръжен съд – Благоевград за определяне на мерки за неотклонение. Прокурор Мадолев пледира да бъдат задържани под стража, тъй като е налице обоснованото предположение, че са извършили престъплението, в което са обвинени, както и че има опасност да извършат друго или да се укрият.

Адвокат Пенко Ненов, който защитаваше трима от обвинямите, заяви, че няма данни, че са извършили престъплението. „Нищо не сочи, че Антон Деничин е ръководител на организирана престъпна група, а и такава не съществува. Твърдението на обвинението, че  групата е действала от началото на 2023 г., липсва в преразказа дори на полицаите, които говорят за някаква сделка през август. Няма как откритият канабис в жилището на Антон Димитров да се свърже с тримата ми подзащитни, които не са имали фактическа власт над него. Деничин има фирма, съдружник е в други две дружества, едно от които има разрешение за медицинска марихуана. Той е обяснил, че  наличието на 15 грама семена марихуана, открити на адрес на ул. „Хайдукови“, са били представителна проба, която е щял да представи за изследване в Министерство на земеделието. Васил Крушелийски и Найден Асенов дори не знаят къде е този адрес, няма как да бъдат свързани с това и обвинение”, заяви адвокат Ненов.

Той  пледира за по-леки мерки, като посочи, че Антон Деничин се грижи за три деца – 3-годишния си син и двете деца на жена му от първия брак. Родителски грижи за двете си деца полага и Васил Крушелийски, а Найден Асенов се грижи за баба си, с която живее в Симитли.

За по-лека мярка помоли и адвокатът на Красен Чакъров, който посочи, че свидетелката Тодоровска е била основният човек за връзка между групата от Симитли и клиенти от други места, и настоя нейните показания да не бъдат кредитирани.

Адвокатът на Антон Димитров, в чиято къща са открити 19 кг канабис, добави, че там са намерени патрони, които били на покойния му дядо.

В правото си на лична защита Антон Димитров заяви, че до месец март е бил командирован във Видин от фирмата, в която работи, а на 28 ноември също е бил на работа.

Окръжният съдия Величка Пандева определи и за петимата мерки „задържане под стража“. Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Пешо

    Като има три деца и е праведен защо не са го хванали със желирани бонбони а с трева, екстрадиция в Иран : там има правосъдие за такива

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *