АУБ искат нов 10-г. договор за наем на част от сграда на пл. „Г. Измирлиев-Македончето“, РИМ се молят за втория етаж на детската градина в с. Покровник да преместят временно част от културните си ценности

Да продължат да ползват част от сградата  на площад „Г. Измирлиев-Македончето“ в центъра на Благоевград, построена някога за партиен дом, искат от Американския университет. 10-годишният им договор за наем с общината изтича през април и президентът на US вуза д-р Маргарет Енсайн е декларирала желание той да бъде подновен за още 10 години.

11 178,35 кв.м е площта в сградата, която ползва Американският университет, а месечната базова наемна цена, сметната по утвърдените тарифи за частни учебни заведения, е 12 941,38 лв. без ДДС.

Регионалният исторически музей кандидатства за втория етаж в сградата на детската градина в с. Покровник. Директорът на институцията д-р Кирил Алексиев моли кмета и ОбС да им предоставят помещенията за 3 години, докато трае предстоящ ремонт на покрива на РИМ, за да преместят там част от културните ценности и експонати, без да се пречи на учебния процес в детското заведение. Площта на имота е 137,2 кв.м и директорът на музея иска той да бъде предоставен безвъзмездно, докато трае ремонтът.

По предложение на кметовете на селата Еленово Борислав Стойнев и на Покровник Недко Ангелов още две общински помещения се очаква да се обявят на търг. Едното е за магазин в с. Еленово, то е 47,4 кв.м и началната му цена е 92,90 лв. без ДДС. Другото е в сградата на кметството в с. Покровник и се ползва под наем от „Фреш енд Фрийз“ ООД като обществена пералня. Договорът им обаче изтича и дружеството е заявило желанието си да продължи да го стопанисва. Търгът за него се предвижда да е за 5 г. и при начална цена 95,20 лв. без ДДС.

Кметът М. Байкушев е внесъл и четирите предложения до ОбС, като посочената цена в трите търга е първоначална и  подлежи на актуализация при евентуално обновяване, каквото градоначалникът  многократно обяви, че възнамерява да предприеме по отношение на общинската собственост.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Мънки маймунката

    Да няма някаква грешка – за 12 000 кв.м АУБ плаща наем 12 000 лв. месечен наем по 1 левче на кв.м? Срам. Това е пладнешки грабеж на труда от цялото население на общината и региона, построили чудесната сграда в центъра на града. Няма такова нахалство като американското. За тези 30 години да бяха си построили своя учебна сграда до общежитията си. Ама какво да се коментира – това, което ни се случва е точно унижението на васалите, слугите, които за лично благо и пари, пари, пари ликвидират държава и народ. п.с. Колко плащат другите частни училища за 1 кв.м – 1 лева ли?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *