Без семестриални такси, но с допълнителни стипендии за целия 4-годишен перид на следването за първокурсниците в катедра „Химия“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“

Новоприетите студенти в катедра „Химия” към Природо-математическия факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград ще бъдат освободени и няма да плащат семестриални такси. Наред с това първокурсниците, избрали да учат “Химия”, “Медицинска химия”, “Химия и физика”, “Педагогика на обучението по химия и човекът и природата”, ще получават допълнителни стипендии за целия период на 4-годишното си обучение, а като бонус ще трупат знания в модерна лаборатория, оборудвана с апаратура от най-ново поколение. Добрата новина съобщи ръководителят на катедра „Химия” и зам. ректор по научноизследователската дейност на ЮЗУ доц. д-р Иванка Станкова.

Тя коментира, че лабораторията по инструментални методи включва съвременни апарати, които се прилагат в клинични аборатории и при анализ на лекарствени средства.

„Идеята е студентите, завършващи „Химия” и „Медицинска химия”, да са напълно подготвени за работа, още повече че те се реализират в лаборатории по качество на фармацевтичната промишленост, в клинични лаборатории и като дистрибутори на лекарства. Затова в курса на обучение се изучават дисциплини, които дават необходимата подготовка за фармацевтичното производство.

Съответно обучаващите се в специалност „Химия” получават по-обща подготовка, за да се реализират във всички химични лаборатории, правещи химични анализи. Наши колеги студенти, завършили както бакалавърска, така и магистърска степен, работят в пивоварен завод, в Института по стандартизация. Може да се каже, че кадрите на лабораториите в целия Югозападен регион са завършили „Химия” или „Медицинска химия” тук при нас, в катедра „Химия” на Югозападния университет”, коментира доц. Станкова.

Тя изтъкна и че традиционно към специалностите в катедра „Химия” има интерес, но сега с Постановление № 137 от 25 юли на MС от такси ще бъдат освободени студентите от защитените специалности, към които са и „Медицинска химия”, „Химия”, „Физика‘‘ и ‘‘Математика”. Същото се отнася и за тези, които искат да учат за учители по химия /Педагогика на обучението по химия, Педагогика на обучението по химия и човекът и природата/. Освен че ще бъдат освободени от държавни такси, първокурсниците от защитените специалности ще получават и допълнителни стипендии за целия 4-г. период на следването си, т.е. до придобиването на бакалавърска степен.

„Това е една подкрепа на правителството от нуждата на пазара на такива кадри. Нашият опит показва, че завършилите „Химия” и „Медицинска химия” имат много бърза реализация”, подчерта доц. Станкова.

В потвърждение на казаното от ръководителя на катедрата Кристина Георгиева от Кюстендил и Мария Фаразова от Елешница – четвъртокурснички по „Медицинска химия”, разказаха за своята подготовка и последвалата реализация. „Преподавателите тук са на изключително високо ниво, винаги се обръщат с внимание към всеки един студент”, категорични бяха двете студентки, които ще се дипломират през месец септември.

Наред с лекциите, семинарните занятия, лабораторните упражнения, които са неизменна част от обучението им, те са придобили опит и по време на платената практика от 240 часа в болница ПУЛС, а от три месеца работят в клинична лаборатория  в Благоевград. Едно от нещата, които им помага, е това, че дипломната им работа е в областта на лекарствените средства. Заедно с гл. ас. д-р Радослав Чайров двете студентки работят по проект, свързан с модификация на лекарство за болестта на Алцхаймер. Младите учени са фокусирани върху това да установят дали определени лекарства имат подобрение, намаляват своята токсичност и повишават ефективността си.

А на въпроса дали трудно са си намерили работа по специалността, двете четвъртокурснички Кристина и Мария отговориха с усмивка: „Не, работата намери нас!”.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Знайко

    Тази къносана кукундрела, самата тя едва завършила с тройки по милост, използвайки случайно и временно заетото място на зам. ректор, умишлено пуска манипулирана и непълна информация, целяща да насочва кандидат-студентите към нейната катедра. Тези изброени привилегии важат за всички приоритетни специалности (както “срамежливо” намеква накрая) и е коректно това да не се спестява тенденциозно както в заглавието, така и в текста!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *