Бившият вътрешен министър Веселин Вучков написа учебник за служителите от МВР

Роденият в кочериновското с. Стоб професор чете лекции и в ЮЗУ, където преди време помогна за разкриване на специалност „Национална сигурност”

Бившият министър в МВР проф. Веселин Вучков написа учебник по наказателен процес, предназначен за служителите на ведомството, което ръководеше преди време.

„Учебникът е профилиран и е за полицейски служители, чиито длъжностни характеристики изискват средно образование, това са полицаите, които преди девоенизацията в МВР през 2006 г. се наричаха сержанти. Отдавна обмислях написването на този учебник по няколко причини. Иде реч за най-многобройната група полицаи, например униформен състав в патрулни автомобили по линия на КАТ или с други правомощия, също районни инспектори, ала и неуниформен състав. Първоначална подготовка полагат в центровете в Пазарджик, Казанлък и Варна. Постарах се цялото изложение да е през призмата на тяхната професионална работа и да ги насочва към прецизна юридическа дейност по НПК, когато законът го позволява. Намирам тази правна подготовка за изключително важна, тъй като престъпността се бори преди всичко чрез НК и НПК. Предишният подобен учебник е от 1984 г., а негов автор е доблестният преподавател в Академията на МВР проф. Петър Топалов, който пръв ми протегна ръка за преподавателска дейност. Той почина през 2005 г. на 70-годишна възраст. 40-годишен период е достатъчно дълго време, за да се появи нов учебник. Ето защо чувствам тази своя книга не само като професионален дълг, но и като дълбока вътрешна потребност. Дано е полезна за редовите полицаи!“, сподели за в. „Струма“ Веселин Вучков.

Припомняме, че роденият в кочериновското с. Стоб В. Вучков е работил като следовател, а от 1996 г. преподава в Академията на МВР и изкачва всички академични длъжности до професор. В момента ръководи департамент „Право“ в НБУ. Чете лекции и в ЮЗУ – Благоевград, където преди години помогна за разкриване на популярната специалност „Национална сигурност“. В периода 2009-2013 г. беше зам. вътрешен министър и отговаряше за работата на разследващите полицаи, а промените в законите по този повод бяха негова отговорност. След това беше депутат в два парламента, от ноември 2014 г. до март 2015 г. беше министър. Подаде оставка като вътрешен министър и депутат поради несъгласие с премиера по кадрови въпроси и липса на подкрепа за реформи в МВР.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *