Благоевградчанинът Любомир Палаханов пред “Струма”: Старите играчи в ОбС внушават на хората най-голямата заблуда, че без председател и комисии местният парламент не може да работи

Нито една сесия на местния парламент на Благоевград не е пропуснал благоевградчанинът Любомир Палаханов. Той бе трети в листата на кандидатите за съветник от ПП “Глас народен”, но формацията им вкара само двама представители в местния парламент – играещия треньор на бизоните и президент на федерацията по бейзбол Ясен Неделчев и хирурга д-р Теодор Велчев. Бубата Палаханов, както го наричат приятелите му, бе сред съсобствениците на култовата преди години дискотека “Ъндърграунд”. От години той е държавен служител в Комисията за защита на потребителите.

 • Г-н Палаханов, от първата сесия на местния парламент си сред няколкото благоевградчани неизменно в пленарната зала. Досега не си се интересувал от политика активно, дори от чисто любопитство не си присъствал на заседанията на ОбС. Какво те провокира да започнеш да се интересуваш от местната политика, да се кандидатираш за съветник и да не пропускаш сесия?
 • Може би с годините човек се променя. Да се кандидатирам за общински съветник бях провокиран от предишния местен парламент, исках да направя нещо, защото виждам какво се случва с града. Аз се срещам с много хора и не само аз констатирам, че нещата в Благоевград не вървят на добре. Градът ни обезлюдява, независимо от статистиките, които вадеха с потивното твърдение. Създаваше се усещане за задкулисие, предрешеност и случване само на лични интереси в община Благоевград, затова с приятелите решихме, че искаме нещата да се променят, а това става с лична ангажираност. Ние сме нормални хора от Благоевград, които искат да направят нещо позитивно за града си, без да търсим лична изгода. Честно казано, се извинявах на хората преди изборите, че съм един от 536-те кандидати за съветници, но друг начин да промениш статуквото, освен да си част от управлението, няма. Аз наистина не се интересувам от политика много-много. Идеята на нашата група не е да политиканстваме и да правим политическа кариера. Провокацията ми по-скоро е като граждани, защото аз милея за този град – родителите ми са тук, децата ми са тук, аз съм тук…
 • По какво съдиш, че нещата не вървят” Бизнесът ти ли буксува напоследък?
 • Бизнеса не го коментирам, аз съм държавен служител и преди 20 години съм прехвърлил всякакъв бизнес, с който съм се занимавал.
 • Като държавен служител как оправдаваш отсъствието си от работното място през тези 2-3 часа, колкото продължават сесиите досега” Пускаш ли си отпуск за тези дни?
 • Отпуск сега не съм пуснал, но компенсирам отсъствието си с работа след това. При нас работното време е плаващо и не е проблем няколко часа да съм в пленарната зала, това не е в ущърб на комисията, защото аз си върша работата там. Предупредил съм шефовете си и не се притеснявам да съм в залата, още повече че съм обещал на Ясен и на доктора да присъствам на всички сесии, защото ние сме нова група в този парламент и искам да си помагаме. Тепърва разбирам за толкова много неща, които са се случвали и за които никога като гражданин не съм предполагал как се случват.
 • Например?
 • Например какво правят сега старите играчи. Силните играчи в местния парламент стоят отстрани и си мълчат. Издигат различни номинации за председател с идеята да ги отстрелят един по един, за да може в един момент да се появи един от тях и да заяви : “Ето, аз съм компромисната фигура”. Те са наясно с апаратните игри. Те така са свикнали да работят – на парче и за постове. Знаят как да разиграят така нещата, че егото на един или на друг да се погали, след това кандидатите да осъзнаят, че не може да стане по нов начин и накрая да се издигне някой от старите играчи, който да стане председател.
 • Кого визираш?
 • Имена няма да цитирам, те си знаят много добре, не че не съм готов да вляза “в битката”. Но наблюдавам как те са свикнали да работят по този начин. Те така си взеха изборите, платиха си където можаха, и ние може би сме единствените (хайде да не се изтъкваме толкова, може да има още 1-2 групи в ОбС), които не са платили нито 1 лев за нито 1 глас. Точно това притесняваше управляващите общината до изборите. И по наши данни ни “порязаха” минимум с няколкостотин гласа.
 • Как?
 • С директна кражба на гласове. Затова вкарахме само двама съветници. Иначе щяхме да сме трима или четирима.
 • Ти не влезе на косъм в ОбС, това нарани ли егото ти?
 • Изобщо не го нарани. Напротив, егото ми в момента е доста голямо, защото те, останалите в ОбС, помагат да е така.
 • Какво те дразни в този ОбС?
 • Начинът по който действат – с апаратни игри, схеми и работа “на парче”. Явно това им е нивото, това е техният начин на мислене и не могат да го променят, да погледнат по-генерално какво и как се случва за града. Или не искат да го променят. Всички гласувания, всички схеми, които правят, са подчинени на една или друга персона и на частния им интерес. За гражданите изобщо не им пука! Ето, виждате какво се случва сега – има боричкане за това кой да стане “най-големият”, председател на ОбС, и в същото време обясняват как позицията председател уж не значела нищо, защото видите ли те, комисиите решавали всичко. Всъщност в момента преписки се трупат в очакване да се наиграят старите играчи (чух, че вече броят им бил към 200, но всъщност няма значение броят им, защото всяка една е проблем на гражданин на Благоевград). Тук и кметът има роля, но тъй като и той е нов, не знам доколко е в течение на всички тези апаратни игри. Получава се така, че проблемите на гражданите стоят и чакат заради боричканията в ОбС. А в същото време ОбС може да разглежда преписките без никакъв проблем и работата да си върви.
 • Без да има избор на председател и комисии ли?
 • Именно. Защо се мисли, че комисиите взимат решенията”! Доскоро и аз не знаех каква е процедурата, защото като гражданин не ме е интересувало. Преписките, внесени в ОбС, се разглеждат от комисиите, които излизат със становище, но решението се взима ОбС. Сега няма комисии, но не виждам какъв е проблемът в тази ситуация местният парламент да не работи”! Проверих в закона и никъде в ЗМСМА не пише, че без комисии ОбС не може да работи. Те са помощен орган за улеснение на работата на местния парламент. Ако съм съветник и ми изпратят преписката, аз ще се консултирам със специалисти в съответната област и ще гласувам по съвест.
 • Смяташ, че нищо не пречи на ОбС да работи в момента, така ли?
 • ОбС може да си работи прекрасно абсолютно без никакъв проблем. Само кметът трябва да си вкарва своевременно преписките, за да имат време съветниците да се подготвят. А не да се внасят точки като спешни…
 • Имаш предвид двете точки на последната извънредна сесия, предполагам…
 • Да, д-р Велчев неслучайно постави въпроса кое определя спешността на един въпрос пред друг.
 • В отговор адвокат А. Анева обясни, че по правилник проблемите първо трябва да се обсъждат в комисии и само онези, които може да минат без такова обсъждане, се допускат като спешни.
 • Това потвърждава всичко, което обяснявам дотук, те разсъждават по стария начин, движат се по старите схеми – да има комисийка, която да дава становище, защото без нея не можело. Схемата е такава: избира се председател и онези, които са го избрали, правят мнозинство, което назначава хората в комисиите и те си гласуват, каквото си решат. Работи се на парче, само да избиват парите, които са дали по изборите. Ако направят нещо читаво, то е, както се казва от Бога, случайно. Ако проблемът е в правилника, нека го променят. Нали самите съветници, не някой друг определят правилата, по които ще работят в този ОбС! Но да се върна на спешността. Какво е спешно в точка за обявяване на търг за отдаване под наем на барчето на операта”! Доколкото знам, досегашният наемател е сериозен длъжник на общината и въпреки това договорът му не е бил прекратен. Сега ще видим новата администрация какви договори ще сключва и се надявам те да не са за сметка на подобрения… Но това е друга тема. С доктора си говорехме, че спешност в хирургията е едно, но в ОбС явно е различно. Той поиска мотивирано да се изясни как се определя спешността на един или друг проблем и защо това не се прави по реда на постъпване на преписките”
 • Явно това провокира личното ти недоволство, защото на сесията си позволи да реагираш гласно от мястото си за граждани, което не е позволено.
 • Ако можехме да променим това и по-често гражданите да заявяват мнението си, а съветниците да ги чуват, би било добре.
 • Но така пленарната зала ще се превърне в Ганкиното кафене…
 • Ами то и в момента е Ганкиното кафене, но се срещат по групи, аз на теб, ти на мен – това е.
 • Като гражданин как приемаш тези задкулисни пазарлъци?
 • Дразнят ме. Нещата в ОбС трябва да са максимално светли. Никой не си прави илюзията, че на 100 % всичко ще е открито, защото има много неща, които са стратегически и се коментират на един последващ етап, но за 90 % от нещата трябва да се говори открито и спокойно.
 • Преди седмица д-р Велчев не успя да обедини мнозинството като кандидат за председателския пост на ОбС, мнозина съветници коментираха, че сред причините да не набере необходимите 21 гласа е фактът, че тази кандидатура не е била обсъдена предварително…
 • Какво значи да бъде обсъждана предварително една кандидатура” Трябва ли да питам някого, ако реша да се кандидатирам за поста”! Те гласуват ли по съвест, или очакват да им се обадим, за да говорим и да им обещаем нещо”! Да се спазарим”! Може би разсъждаваме като граждани, а това вероятно е проблем в този ОбС. Издигнахме д-р Велчев убедени, че е чудесен кандидат, без да искаме да влизаме в каквито и да е договорки. На нас също ни казаха, че го жертваме, но това е тяхното схематично мислене. Д-р Велчев събра 14 гласа без пазарлъци и това е супер резултат за нивото на ОбС в момента.
 • Бихте ли го издигнали втори път?
 • Ако го направим, ще го решим 15 минути преди вота. И ако го направим, ще е провокация, в случай че издигнат някой от старите играчи. Ние сме влезли в този ОбС (казвам ние, защото сме група и аз се чувствам едно с двамата наши представители като съветник без право на глас), за да си казваме мнението и това сме си го обещали още в началото. Много разчитам съветниците в този ОбС да превъзмогнат его, да превъзмогнат личен интерес и да работят в името на гражданите и на Благоевград. Трябва да започнем да говорим, социалните мрежи вече не са достатъчна трибуна!
 • Очакваш ли някой от старите лица да оглави този ОбС?
 • Очаквам. Още следващата седмица вероятно. Просто в момента това разтакаване им е изгодно. А и не се знае какво ще стане с кмета покрай сигнала на Камбитов, който също бе в подобна ситуация.
 • Твоята прогноза каква е?
 • Не смея да давам прогнози, но това, което правят старите играчи, е внушаване на хората, че ОбС не може да работи, защото няма председател. Това внушение се прави целенасочено, планирано и тенденциозно.
 • Какво очакваш от този ОбС?
 • Надявам се всеки от съветниците да надмогне себе си и акъла си, ако щеш, защото вътре има хора, които не блестят с кой знае какъв интелект. Да се вслушват в мъдри хора около себе си, а старите играчи да си отговорят на въпроса защо искат да са общински съветници. Но честно, както аз го казвам. И да отговорят какво направиха през предния мандат, за да го постигнат. Говорил съм с част от предишните съветници как са работили предния мандат, и всички са признавали , че решенията са ги взимали под диктовката – “От кмета зависи”. Това беше другата провокация да се кандидатирам за съветник – не може решенията да зависят от кмета! Ако човек иска да направя нещо, ще намери начин, ако не иска, ще намери причина. ОбС бе сведен до ролята на един орган, който безропотно изпълнява каквото поиска кметът. Дава се по нещо на послушните (защото не е изгодно да даваш на всички 41, като можеш да дадеш само на 21). Има ли желание от страна на администрацията, на кмета и на Общинския съвет, нещата в Благоевград могат да се случват чудесно!
 • Смяташ ли, че трябва да се преразгледат всички сделки, сключени от предишния кметски екип, които подлежат на коригиране?
 • Когато има нова управа, задължително се преглежда оставеното в наследство. Логично е като влезеш в нова къща, да отвориш всички гардероби и шкафове да видиш какво има, дрехите стават ли ти, или не и ако можеш нещо да прекроиш в полза на общината в случая.
 • Като слушател ти нямаш право на глас по време на обсъждания в ОбС, коментирате ли обаче позицията на групата ви по различните казуси или двамата ви съветници имат свободата да гласува по съвест?
 • Взимаме решение за обща позиция, но всеки има съвест. Досега не сме имали конфликт, но то и не е имало повод при гласуването за председател. Ние знаем кои са читавите хора в този ОбС.
 • Двамата ви представители в ОбС обаче признаха, че на първата сесия са гласували с бели бюлетини, а точно белите бюлетини са причината да няма още избор…
 • Реакцията ни бе по повод подобно изказване на кмета, но не сме казвали, че са гласували с бели бюлетини. Явно погрешно са изтълкувани думите на Ясен и доктора. Изобщо не се заблуждавайте, че белите бюлетини се пускат от едни и същи хора! Вотът го определят старите играчи. В момента, в който един кандидат достигне 18-20 гласа, част от старите играчи оттеглят подкрепата си, тъй като, както вече казах, им е изгодно да няма председател, за да внушават, че градът е блокиран и не може да се работи. Всичко това се прави, за да изпъкне в един момент един от тях като много велик и да каже: “Аз съм обединителната фигура. Колегите се караха, аз не исках досега да се кандидатирам, но накрая от немай къде (не че нямам друга работа), но за доброто на града ще приема”. Лисицата до края се прави на умряла, изчаква балалайките да се отстрелят, за да излезе и да обере лаврите. Това е играта в ОбС в момента. Старите играчи така умело лашкат новите “зайчета”, че нито те, нито хората отвън да разгадаят плановете им. Но някой трябва да каже нещата как стоят наистина и ние сме тези хора в този парламент. Между другото, белите бюлетини също са израз на лично мнение.
 • До момента хората изливат недоволството си от буксуването на ОбС основно в социалните мрежи, очакваш ли да излязат навън, пред общината, пред залата, в която заседават избраниците им?
 • Не, ако ставаше с протести, отдавна щяхме да сме по площадите. Системата трябва да се променя отвътре според мен, с говорене, с отношение и с принципи. Аз не вярвам в революциите, те не водят до нищо. И все пак, защото съм оптимист, вярвам, че трябва много малко, за да се променят нещата. Всеки да се погледне от друг ъгъл, сутринта като стане да си каже “Дай да направя нещо добро днес! Този път няма да спазвам партийна дисциплина, защото знам, че това не е правилно. Ако съм част от някаква партия, защо съм в нея”! В ОбС съм като личност или просто съм част от нечия схема и съм вътре, за да гласувам каквото нареди партията”!”. Не може да се диктуват решения дистанционно от централата, всъщност може – всички го виждаме, но не е правилно. Очаквам съветниците да надмогнат партийните ограничения и дисциплина и да гласуват като личности, като граждани на този град. За да могат всички, които влязоха в този ОбС, да се разхождат спокойно в този град, да не губят приятелите си, а да създават нови, а децата и родителите им да не се срамуват от тях.
  Разговаря
  ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *