Благоевградчани питат: Кой е виновен за смъртта на редник Николай Тошев, ще се потули ли случаят

Няма категорично заключение как е станал трагичният инцидент с благоевградския военнослужещ Николай Тошев. „Случаят е сложен. Продължава събирането на доказателства, проверяват се всички версии, заяви за в. „Струма“ говорителят на Софийска Военно- окръжна прокурата полк.Алексов.

Назначена е аутопсия на трупа и след приключването й, тялото ще бъде предадено на близките. Тепърва предстоят да се направят експертизи, които да установят как е възпроизведен смъртоносния изстрел. Фаталният инцидент с 31 годишния редник стана във вторник на полигон „Сливница“ след занятие по планирани стрелби . При сваляне на картечница „Браунинг“ и качването й на камион редникът от военно формирование 26 400- Благоевград е прострелян смъртоносно, съобщиха от прокуратурата. Странното е, че в официалното съобщение на Министерство на отбраната още в деня на инцидента бе обявено, че той се е самопрострелял. След извършена проверка на оръжието и транспортиране на картечницата, въпреки че преди това е имало преглед на оръжието и доклад, че е изпразнено, започнала подготовка за транспортиране на картечницата. В този момент се произвежда изстрел, при който войникът е тежко ранен в лявото бедро. Незабавно му е оказана първа медицинска помощ от лекар от ВМА- Пловдив, който е присъствал на стрелбите. Пострадалият е транспортиран с линейка към ВМА – София, но на  път за болницата умира и лекарският екип само констатира смъртта му.

В официалното съобщение на прокуратурата бе посочено, че редникът е прострелян, а днес говорителят на Софийска военно-окръжна прокуратура подчерта, че не става въпрос за „самопрострелване“.

„Струма” научи, че аутопсията е приключила днес в 11 ч., но тялото на Николай не е предадено на близките с мотив, че документът не е разписан от разследващия прокурор. От Военна прокуратура обясниха, че близките трябвало да подадат молба до тях, за да бъде освободено тялото на момчето. Разбра се, че такава молба е подадена още днес на обяд, но тя не е подписана от разследващия прокурор.

Николай Тошев станал професионален войник преди 6 месеца, преди това бил оператор в телевизия „Родина“.

„Беше изключително позитивен, добър, лъчезарен младеж, истински се радваше, че е станал кадрови войник”, коментираха благоевградчани. И не скриха опасенията си, че случаят с Николай ще бъде потулен.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *