Бронзовата медалистка от Солт Лейк Сити в биатлона Ирина Никулчина запали олимпийския огън в Благоевград

Студенти и преподаватели от Факултета по педагогика и Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт към Югозападния университет „Неофит Рилски“ за поредна година отбелязаха Международния олимпийски ден с факелно бягане около езерото в парк Бачиново. В кроса се включиха над 100 участници, сред които ученици и деца от спортните клубове в Благоевград, учители и треньори.

Събитието бе открито от доц. д-р Даниела Томова, заместник-декан на Факултета по педагогика и член на комисията „Национална олимпийска академия“ към Българския олимпийски комитет. Приветствие към участниците отправи и заместник-ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д.изк. Йордан Гошев, който посъветва подрастващите колкото време стоят пред компютрите, толкова да отделят и за спортни дейности.

Сред гостите на събитието бяха още зам. ректорът по образователните дейности доц. д-р Ицка Дерижан, деканът на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт доц. д-р Миглена Симонска и деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Янка Стоименова.

Тази година символичния олимпийски огън в Благоевград запали Ирина Никулчина – бронзова олимпийска медалистка в биатлона от 19-те зимни олимпийски игри в Солт Лейк Сити и легенда в този спорт.

„Това е една прекрасна инциатива, следваща идеята за здрав дух в здраво тяло, защото спортът е обединител и на хората, и на нацията, и в крайна сметка възпитава в много голяма дисциплина, трудолюбие и постоянство”, сподели Ирина Никулчина. Тя бе придружавана от сина си Митко, който е запален по спорта и следвайки стъпките на майка си, тренира биатлон.

В бягането се включиха лекоатлетът Иво Балабанов – участник в Младежките олимпийски игри, професор Атанас Георгиев, президентът на лекоатлетическия клуб „Джордан” Йордан Янев, участник в Олимпийските игри през 1980 г. в Москва… Участниците в кроса получиха тениски с олимпийския символ и сертификати, подписани от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

По-късно през вчерашния ден в Регионалния исторически музей бе открита изложба „Спортът за един мирен свят“. В нея бяха представени купи, медали, грамоти и снимков материал, показващ високите спортни постижения на студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“. Гостите имаха възможност да видят фотографии и предмети, свързани с развитието на спорта в Благоевград.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *