Вдигат данъците в Дупница! Буря от коментари сред жителите: Ще ни съдерат и по 10 кожи от гърба

Дупничани посрещат Новата 2020 година с по-високи данъци и такси, цената на водата също скача. От 1 януари  2020 г. жителите на Дупница и селата от общината ще заделят повече средства от бюджета си за данък сгради и такса смет. Това става ясно от изготвената план-сметка за разходите по третиране на битовите отпадъци и поддържане на чистотата на територията на община Дупница за 2020 година и определянето на годишния размер на таксата за битови отпадъци.

Предложението на общината е да се увеличи такса смет от 3,48 промила на 4,4 промила. Поскъпването е с 29,5%. С предложеното от общината увеличение такса смет и данък сгради ще бръкнат в джоба на данъкоплатците в Дупница средно с 40 лв., а по селата – с около 10 лв. годишно.

Собствениците на жилище от 80 кв.м в центъра на града през 2020 г. ще плащат с 20,28 лв. повече от предходната година, когато такса смет е струвала на данъкоплатците в центъра на града 69,53 лв. Това е таксата за живеещи в първа зона. Дупница е разделена на три зони. Във втора и трета зона увеличението за жилище от 80 кв.м е съответно от 41,82 на 54,08 лв. и от 34,74 лв. на 44,92 лв. Според кмета на общината Методи Чимев увеличението на данък сгради се налага поради нарасналите изисквания на граждани и фирми за подобряване на инфраструктурата на общината.

Голяма част от нуждите и на селата се увеличават в пъти повече, отколкото общината може да си позволи с досега определяните собствени приходи. По селата такса смет скача от 13,73 на 17,89 лв. за жилище със същата квадратура. Предлаганото повишение на такса смет се мотивира с рязкото увеличение на отчисленията, които се дължат от общините, на чиято територия няма законни съоръжения за третиране на битовите отпадъци.

Съгласно чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците дължимите отчисления за община Дупница възлизат на 660 000 лв. годишно, като кметството изплаща разсрочено по споразумение с РИОСВ – Перник и стари задължения. След увеличението на отчисленията с близо 100% респективно се увеличават и ежемесечните вноски за община Дупница от 20 000 лв. на 55 000 лв.

Като мотив за увеличение на такса смет кметът М. Чимев коментира, че това е ежегодното увеличение на общинските разходи за цялостното управление на отпадъците.

Планираните средства за чистотата на община Дупница за 2020 г. са 3 340 951,00 лв. До момента от такса смет в общината са влезли 1 783 008 лв. Събраната сума не покрива план-сметката на общината за 2019 г., която е 2 481 336 лв.

Както “Струма” писа, още на първата си официална пресконференция председателят на ОбС – Дупница Костадин Костадинов обяви, че ще се наложи вдигане данъците и таксите в общината, за да се подобри инфраструктурата и по селата, очаква се и увеличение на цената на водата.

„От 1 януари 2020 г. община Дупница официално влиза във Водна асоциация – Кюстендил. Ще се увеличи цената на питейната вода, но не зная с колко. На заседание на управителният съвет ще се реши с колко да се увеличи цената на 1 куб.м вода. В момента жителите на община Дупница плащат по 1,37 лв. за кубик питейна и отпадна вода. Цената не е покачвана от 2010 г., а заплатите на работниците растат. Тогава базовата заплата е била 210 лв., сега от Нова година заплатата става 610 лв. Предприятието има много разходи за материали. Абонатите искат качествена услуга, което води до увеличение на таксата за водата”, заяви вчера по телефона за „Струма” шефът на ВиК – Дупница Илия Илиев.

Собствениците на домашни любимци също ще се бръкнат по-дълбоко в джоба – таксата “куче” през следващата година става 20 лева, при досегашна 10. Причината за повишението на таксата за кучета е мотивирано от факта, че при регистрирани 650 кучета, в общината са събрани само 2500 лв., което е недостатъчно за издръжката на кучкарника в Дупница, която е годишно около 20 000 лв.

След като станаха известни намеренията на общинското ръководство за повишение на всички данъци и такси, в социалната мрежа се разрази буря от коментари. Доц. д-р Радослав Радославов, преподавател в ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград, сподели в социалната мрежа: “По време на предизборната кампания на ГЕРБ нямаше и намек за подобни действия, както и в приетата от Общинския съвет бюджетна прогноза за 2020 г.! Избирателите са подведени с усмивка за сетен път! А иначе с пълна сила напред към светли бъднини!”.

Николай Николов публикува: “Докато не е късно… да ги спрем… на площада…!”.

Дупничанин, чиято работа е свързана с общината, не пожела да се афишира, но заяви: “Ще ни съдерат и по 10 кожи от гърба, за да пълнят бюджета, а заплатите скачат с по 50,00 лв., за данъци и всякакъв вид такси, които ще трябва да плащаме през следващата година, ще платим по 70-80 лв., ако имаш и домашен любимец. Докога обикновеният народ ще издържа държавата?”.

Юли Кишкин, собственик на фитнес зала, е готов да плаща по-високи данъци, но те да се използват за подобряване на инфраструктурата на града и селата, да се подобри животът на хората.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *