ВТОРИ РУНД! Георги Найденов атакува във ВАС решението на АС – Благоевград, с което отпада от ОбС – Гоце Делчев

Общинският съветник от ГЕРБ в Гоце Делчев Георги Найденов обжалва във ВАС решението на Административен съд – Благоевград, според което следва да отпадне от местния парламент поради неправилно отчетен преференциален вот. Припомняме, че съдия Димитър Думбанов отмени решение на ОИК – Гоце Делчев в частта, с която са обявени имената на избраните за общински съветници в листата на ГЕРБ. Съдията счете, че вследствие на манипулирани бюлетини неправилно е посочен за избран като общински съветник Георги Найденов, който е бил под №109 в кандидатската листа на ПП ГЕРБ. Това е станало след пренареждане според брой подадени за него 161 преференции, представляващи 7.36% от общия брой гласове, подадени за партийната листа на ГЕРБ.

Според определената избирателна квота и разпределението на мандатите от ГЕРБ са избрани шестима общински съветници. Пренареждането на листата според получен брой преференции измества кандидата под №104 Димитър Попов в листата на ПП ГЕРБ на седмо място. Той обаче оспори в съда решението на ОИК – Гоце Делчев с доводи за съществени нарушения при отчитане на преференциалните гласове в листата на ГЕРБ.

В хода на делото съдия Димитър Думбанов извърши оглед, проверка и ново преброяване на бюлетините за избор на общински съветници и прегледа записите от висеозаснемането на процеса на преброяване на бюлетините в СИК №27 в село Борово, община Гоце Делчев.

Както „Струма“ писа, на първото заседание бе предоставена неизправна флашка и записът не можеше да бъде изгледан, поради което бе изискана повторно от ЦИК. На второто заседание в съдебна зала бяха прегледани конкретно посочени от жалбоподателя Димитър Попов часови интервали с доводи за съдържание, сочещо нарушения на изборния процес. При огледа на видеозаписа се вижда, че при преброяването на гласовете жена от СИК взима химикал и бюлетини и прави нещо с наведена глава, клекнала до масата. На записа се чува, че недействителните бюлетини са 72 броя, а в протокола на СИК №27 са вписани 54. При съдебната ревизия се установи, че действителните бюлетини за кандидата Георги Найденов са с 2 по-малко от отбелязаните в протокола. При прегледа на записите от видеозаснемането на преброяването на гласовете в СИК №27 съдът установи осъществено манипулиране на отчетените като недействителни бюлетини, част от които от недействителни са „коригирани“ като действителни с отбелязана преференция за кандидата от ПП ГЕРБ под №109.

След констатираното от прегледа съдия Димитър Думбанов разпореди изготвяне на съдебно-математическа експертиза. Заключението на вещото лице доц. Николай Китанов е, че преференциите на кандидата от листата на ГЕРБ с №109 са недостатъчни за пренареждането му в листата и не би следвало да бъде обявен за избран за общински съветник. На база събраните доказателства съдия Димитър Думбанов отмени решението на ОИК – Гоце Делчев от 30 октомври 2023 г. и върна изборните книжа за определяне на резултатите от гласуването за кандидатите за общински съветници от ГЕРБ според получените валидни предпочитания (преференции) и подреждането в листата, при спазване на указанията по тълкуване и прилагане на закона, дадени в мотивите на съдебното решението.

На избрания вече общински съветник Георги Найденов не му остана друг полезен ход, освен да обжалва решението пред  ВАС. Във връзка с констатираните при прегледа на видеозаписа манипулации в СИК №27 в гоцеделчевското село Борово е образувано досъдебно производство и тече разследване.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА  

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *