Възродена традиция! Учителката в с. Конарско Фатме Хюсеин отвори бабините скринове и рецепти, за да разкрие магията на някогашния Курбан Байрам

В мюсюлманския празник Курбан Байрам, който се чества 4 дни, Якоруда стана най-пъстрият град в България. По идея на местната администрация и на сватбена агенция всички якорудчанки извадиха от старите скринове носиите, правени от бабите им, и облякоха с тях младите момичета в семейството. Рано сутринта по улиците на града минаха младежи със зурни, които събраха девойките от домовете им и всички излязоха на площада. Там по-възрастните подредиха дълги трапези с ястия по стари якорудски рецепти, а младите се хванаха на хоро. В късните следобедни часове на стадиона пък се организираха борби в различни категории с паричен награден фонд.

Гост на якорудчани беше и новоизбраният районен мюфтия Осман Кутрев, който преди години бе мюфтия на Гоце Делчев. Той поздрави якорудчани за идеята да отбележат Курбан Байрама така, както са го чествали дедите им, и обеща да възроди традицията и в други краища на региона, където населението е преобладаващо мюсюлманско.

Тържествата в целия регион ще продължат до събота. През това време семействата принасят у дома в курбан жертвено животно и раздават месото на бедните, а от по-възрастните се иска прошка.

Специално за читателите на вестник „Струма” дома си в тези светли за мюсюлманите дни отвори учителката Фатме Хюсеин. Завършила биология и педагогическа психология в Софийския университет, сега тя е преподавател в ОУ „Братя Миладинови” в с. Конарско. Двете й прекрасни дъщери – малката Ясемин и 13-годишната й кака Зулфие, бяха сред главните герои на възродения якорудски обичай. Седмица преди началото на Курбан Байрама двете красавици с помощта на майка си отвориха бабините скринове, за да извадят и проветрят от нафталина ръчно тъканите и везани от баба им пъстри костюми, с които обиколиха града.

Преди да ги даде на момичетата, майка им пък ги засне, за да покаже красотата и изяществото им и да обясни коя част от тоалета как се прави и за какво служи.

 „Носиите се предават от поколение на поколение, а фактът, че са още с началните си цветове, говори за качеството на платовете и конците, с които бабите ни са ги правили, разказа Фатме. Моите баби са ткали „на разбой” престилките, или, както ги казват по якорудски, „престелчите”. Разбоят е стан, на който всяка нишка се промушва между опънатите конци. Иначе традиционната якорудска носия се състои от няколко елемента. Първият са дълги гащи с плетени тентени на една игла. Следва кошулата с тентени на ръкавите и везана с копринени конци. Третият елемент е читипката, след което са плетените вълнени чорапи. Кошаците или забрадките са за разкош. Задължително е към носията да има и парленти, което е кърпата за закриване на косата. Парлентите са украсени с аспри – също ръчно правени. Има и китка, без която девойката не може да излезе. Задължително трябва да има и кърпа за стомната. Носиите може да са от коприна, от кадифе, задължително обаче е всичките им части да са в един тон”.

За домашната трапеза Фатме направи и стари якорудски ястия, чиито рецепти се предават от десетилетия. В региона ги наричат грагалета, бръкани грагалета и якорудска сарайлия, а, разбира се, на тези празници се прави и най-типичното байрамско ястие – баклава.

Рецептите на Фатме Хюсеин, по които тя подслади курбана за близките си, след като семейството й раздаде през деня жертвеното агне на съседи и близки:

Грагалета

2 кг брашно, 300 грама масло, 1 литър олио, 3 яйца, 1 ч. л. сода, 1 бурканче прясно мляко и 1 бурканче захар. Всичко се меси, прави се на топки и се пече. Прави се сироп от 2 кафени чаши захар и 2 литра вода, които врат 20 минути. Изпечените топки се сиропират на 2 пъти, докато сиропът още е горещ.

Бръкана грагалета

0,5 л олио, 250 г краве масло, 1,5 кг захар, 0,5 л прясно мляко, 0,5 л вода, 1 пакет грис, 1 чаша царевично брашно, 700 грама бяло брашно, 3 яйца, 1 бакпулвер. Всичко се обърква и се пече в тава. След изпичане се реже и се сиропира с 500 г захар, 600 мл вода и ванилия.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *