В конкуренция с 4-ма кандидати младата учителка по математика и информатика Ст. Чорбаджийска избрана за зам. директор на благоевградското VІ СУ

Младата учителка по математика и информатика Станислава Чорбаджийска е новият заместник-директор по учебната дейност на благоевградското СУ „Иван Вазов” в квартал „Струмско”.

Припомняме, че мястото бе овакантено, след като досегашният дългогодишен зам. директор Методи Андонов спечели конкурса за длъжността директор и наследи на поста Димитър Арабаджиев, който бе пенсиониран.

За обявеното място кандидатстваха петима учители. Любопитното е, че само Ст. Чорбаджийска е „вътрешен човек” – тоест от колектива.

 „Аз лично се изненадах, че само един човек от колектива си подаде документите. Очаквах да са повече, но явно колегите нямат амбиции в тази насока”, коментира новият директор М. Андонов. Той призна, че от 5-имата кандидати е избрал именно г-жа Чорбаджийска, защото като зам. директор има преки впечатления от работата й. Наред с това математическите и компютърните умения са много важни за подобна дейност и длъжност, и не на последно място – като „вътрешен човек” учителката познава колектива и няма да има проблеми с адаптацията.

Вчера сутринта новата зам. директорка бе на работното си място и помагаше на директора М. Андонов при окомплектоването на солидни папки с документи, които трябваше да се занесат в РУО.

Факт е, че редица директори предпочитат да привличат в ръководните си екипи именно учители по информатика и информационни технологии. Такива специалисти са и зам. директорът на Езиковата гимназия Златка Гаврилова, и на ІІ ОУ Теодора Мусова, на ПГИ Екатерина Бонева, на СУИЧЕ Маргарита Спирова, както и на редица други училища. По този повод Ст. Чорбаджийска разясни, че работата на зам. директор по учебната дейност е свързана с изготвяне на много справки, боравене с документи, програми, в това число и с електронния дневник, затова и ИТ уменията са предимство.

„Разбира се, че приемам новата си работа като предизвикателство и голяма отговорност, но съм и спокойна, защото съм част от колектива и познавам всички колеги”, сподели Ст. Чорбаджийска, която работи в VІ СУ от четири години.

Що се касае до професионалните й приоритети, зам. директорката бе категорична, че най-важни са положителните взаимоотношения и комуникацията. „Колкото и клиширано да звучи, аз наистина вярвам, че да си учител е призвание. И ако си позволиш да влезеш в клас неподготвен, намръщен, децата веднага ще усетят. Същото е сега с колегите – негативизмът или усмивката определят и начина, по-който ще те посрещнат сутрин на вратата”, смята зам. директорката.

Освен нея екипът е окомплектован и с нов учител по ЦОУД /занималня/. Във връзка с противоепидемичните мерки училището търси още един портиер, както и учител по математика, който да поеме часовете на г-жа Чорбаджийска.

На въпроса дали предвижда някакви реформи и промени, например свързани с неработещия от дълго време училищен плувен басейн, новият директор поясни, че това е задача в по-дългосрочен план, а в момента са концентрирали усилията си върху неотложните дейности, свързани със започването на учебната година.

„Вчера /б.р. 10.09./ на педагогически съвет приехме новата стратегия за развитие на училището за следващите 4 години. Във връзка с насоките и мерките за кратко време, и то само за една седмица, успяхме да осигурим топла вода. Създадена е и цялостна организация за новата учебна година”, каза М. Андонов, а зам. директорката допълни, че наред с периодичната дезинфекция разработеният модел включва и отварянето на още един вход при млечната кухня. Така децата от начален етап се разделят от тези в прогимназиален, като се обособяват и отделни крила и етажи за класовете.

А иначе самата Ст. Чорбаджийска, чието по-малко дете учи в VІ СУ, а по-голямото в ПМГ, си е от квартала. Като родител, учител, а сега и като зам. директор, тя е убедена, че хората от жк „Струмско” трябва да знаят повече за училищния живот – по какви проекти се работи, с каква прекрасна материална база и колектив разполагат и изобщо какво се случва в образователната институция. Затова и „отварянето” на СУ „Иван Вазов” в по-голяма степен към обществеността е една от задачите, които си е набелязала новата зам. директорка.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. За Станислава Далева!

    Ограмотяване на “калинки”: В училищата има ПОМОЩНИК-директори, а НЕ ЗАМ. директори!!!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *