В никакъв случай не яжте ябълка след хранене

Всички обичаме да похапваме освежаваща ябълка по всяко време на деня. Но малцина от нас се замислят дали трябва да я ядат като предястие или като десерт. За една диета, ябълката е идеалната храна, която често пъти потиска глада и засища достатъчно, за да не се налага да я нарушаваме. За да имаме енергия и жизненост, лекарите съветват да изяждаме минимум по една ябълка на ден.

Причината се корени, че вкусният плод съдържа много полезни вещества. Но учени откриха, че в ябълката се съдържат голямо количество антиоксиданти. Освен тях в ароматния плод има важни витамини, натрий, мед, магнезий, фосфор и много други. Въпреки това, експертите предупреждават, че има случаи, в които не трябва да консумираме ябълка.

Когато се наядем с някаква храна, често пъти веднага ни се прияжда десерт. Решаваме, че това ще бъде ароматна и сочна ябълка. Само че не е никак полезно веднага след поглъщането на храната да посегнем към плода.

Причината е изненадваща – ябълките действат на киселинната зъбна обвивка, като могат да я увредят сериозно. Затова препоръката е ябълките да се консумират едва половин час след основното хранене. Ако имате бъбречни проблеми, преди да ядете ябълка, е добре да направите консултация с лекар. Това се налага, защото в ябълката има съдържание на калий.

Погрешно е да се смята, че ако се ядат много ябълки може да се появи запек. Напротив – ябълките са идеален лек против запек или диария. Те подпомагат перисталтиката на червата, а това елиминира запека. Пектинът в ябълките подпомага храната да премине през червата и намалява количеството вода, което се загубва при диария. Ябълките действат пречистващо на черния дроб. Когато тялото е претоварено и пълно с отрови, ябълката може да пречиства тези отрови. Тя детоксикира черния дроб и подпомага работата му.

Страхотна новина е, че ако ядете по няколко пъти ябълки през деня, вероятността от сърдечни или мозъчни удари се понижава значително. Ябълката помага и за понижаване на кръвното налягане. Тя смъква високия холестерол и е идеална храна за хора, страдащи от диабет.

Можете да ядете ябълки на гладно, 40 мин след обедното хранене, като следобедна закуска или половин час след вечеря. Тя е идеален заместител на десерт, който съдържа вредни вещества и вдига кръвната захар. А това може да е причина за безсъние и други проблеми. Важно е да се уточни, че ябълките не трябва да се белят, защото корите им са много полезни. Затова е най-добре да изядете цялата ябълка, като оставите накрая само огризката й. Антиоксидантните съединения потискат раковите клетки.

Ябълковите дървета са били едни от първите, които хората са култивирали. Техните сортове надхвърля 7500. Всеки сорт си има различна големина на плода. Различен е и периода на цъфтеж и вкусовите характеристики на плода.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *