Газираното е по-вредно от цигарите

Може да се спори дълго колко здравословно или вредно е пиенето на една чаша червено вино. Всички диетолози, обаче, са категорични, че има друга напитка, много по-опасна от алкохола. Става въпрос за сладките газирани безалкохолни напитки, които може да са по-вредни за човешкото тяло от цигарите дори.

През 2019 г. научното списание JAMA Internal Medicine публикува мащабно проучване за причините за преждевременната смърт. Една от тях беше честата консумация на сладки газирани напитки. В проучването са участвали 450 хиляди души от 10 европейски страни. Изводите от проучването бяха, че хората, които консумират повече от два литра газирани напитки дневно, имат повишен риск от преждевременна смърт.

Честата консумация на сладко газирано увеличава мазнините в корема с 10% и дори влошава паметта. Напитките с високо съдържание на захар като Fanta (44 гр. на кутия) и Mountain Dew (46 гр. ) са особено вредни за мозъка.

Изследователите твърдят, че прекомерната консумация на сладки напитки в юношеска и зряла възраст може да увеличи риска от рак на дебелото черво при жените. Вредни са не само заради високото количество захар, но и заради многобройните видове консерванти и оцветители, които са необходими за производството им.

Безалкохолните газирани напитки влияят и на сърцето. В продължение на изследването от 2019 г. тази година Американската кардиологична асоциация проучи здравните досиета на над 6000 души. Изследването им установява, че тези, които пият повече от една бутилка сладко безалкохолно дневно, имат значително повече мазнини в кръвта и много висок „лош“ холестерол. Тези нива увеличават драстично риска от сърдечни заболявания. Затова лекарите съветват максимално избягване на консумацията на подсладени газирани напитки. /БГНЕС

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *