Дафинка Георгиева е третият заместник-кмет в екипа на Първан Дангов /ОБНОВЕНО/

Дафинка Георгиева е новият заместник-кмет на община Дупница по финанси и бюджет. Тя вече е работила заедно с кмета Първан Дангов през първия му мандат (2003-2007), когато е била главен счетоводител на кметството.
 „Това е човек, с когото съм работил преди 20 години в качеството му на главен счетоводител. Благодаря й, че се съгласи да работим в този мандат, а защо не и в следващи, в зависимост от нашата работа“, представи третия си заместник кметът Първан Дангов.
Новото лице в местното общинско ръководство не скри, че ще има трудна задача пред себе си, имайки предвид изнесената досега информация от новите управляващи. Все пак тя подчерта, че заедно с другите специалисти от новия екип ще се опитат да приключат финансовата година с прилични рамки.
 „Първо искам да благодаря на г-н Дангов за отправеното предложение и за доверието, което ми е гласувал за поста. Разбира се, ще се постарая да се докажа отново. Работили сме добре заедно в предишния му мандат. По данните, които в момента са изнесени и представени пред медиите и обществеността, мога да кажа, че положението е тежко. Заедно, всички ние, ще се постараем да го стабилизираме и да приключим финансовата година с прилични рамки, които са допустими за финализирането и стартирането на новия бюджет“, бяха първите думи на Дафинка Георгиева, след като зае новия си пост.
 Кметът подчерта, че много държи на отговорното и прозрачно управление на финансите на общината и ще изисква това от всички.
 „За да работи една община, трябва на първо място да има отговорно отношение към разходването на паричните средства. Това, което идва при нас, е обществен паричен поток и хората със своите данъци и такси плащат нашите заплати. И ако ние си позволим нерегламентирани практики, които по един или друг начин обогатяват тесния кръг от хора в едно управление, ще бъдем провалени управленци, както предишните. Затова от новия заместник-кмет съм поискал в кратък период да ми представи актуалното финансово състояние към деня на встъпването в длъжност. Така ще можем да говорим с реални числа, обосновани на нормативните документи, каквито са разписани от държавата. Г-жа Георгиева е пестелива в приказките, но много дейна в работата, и е точният човек за точното място“, допълни кметът на община Дупница.
 Той коментира и една от най-горещите теми в града, а именно евентуалното увеличаване на местните данъци, за което стана дума и на последната сесия на Общинския съвет.
 „Ще спазим сроковете, които ни повелява Законът за държавния бюджет. В момента върви процедура по неговото приемане и без да бъдат заложени параметрите от Народното събрание, няма какво да говорим. Едва когато това стане факт, ще имаме точните разчети и при нас. Това включва и местните данъци. Министерство на финансите работи буквално ден за ден, защото там идват различни указания по отношение на отчитането бюджета за 2023 година, и трябва да се подготвят отчети. Ще спазим всичко по закон, за да бъдем ефективни. И ако се наложи промяна в местните данъци, да се обясни защо се прави. Не приемам популистки изказвания от тази седмица. В един много шеговит тон беше казано: „Ма, какви данъци ще увеличавате, бе, хора?“. Ами, ще увеличаваме, ако се налага. Защото не само че с вашата работа сте занулили общината, а сте направили така, че да нямаме друг изход. Не мога да кажа с колко евентуално биха се увеличили данъците. Това е въпрос на точни разчети и обяснения. Все пак да оставим възможност на г-жа Георгиева да се запознае подробно, днес е първият й работен ден“, категоричен бе Първан Дангов.
Градоначалникът продължи своеобразния си отговор на изказванията от страна на ГЕРБ -Дупница и припомни за линейката, която беше представена от предишното общинско ръководство в разгара на предизборната кампания.
„Тази линейка беше получена по проект и наистина е оборудвана като лекарски кабинет и ще може да се ползва. Само че не е регистрирана и пусната в движение, нищо че някои се снимаха с нея. Ще кажа и за още по-големия куриоз. Аз се разпоредих да бъдат подготвени документите за регистрация в КАТ, но се оказа, че в нея няма гориво. Някой е източил горивото… Но вече я регистрирахме. Една от поредните лъжи в кампанията беше, че линейката ще се ползва от общинската болница. На кого бе нужна такава лъжа? Всеки един проект, макар и дребен на пръв поглед, носи в себе си бюджет. В него е разписано за какво трябва да бъдат похарчени тези пари. И когато ние не сме спазили условията на финансиране и не сме показали устойчивост на този проект, ще поискат да възстановим парите обратно. И когато линейката не се ползва по предназначение, ще си поискат средствата обратно. Проектът е само за ромското население и махалите, няма как да бъде ползван този медицински автомобил за общинската болница“, каза още Първан Дангов.
 На въпрос на репортер на „Струма“ дали линейката ще може поне да обслужва футболния „Марек“ и домакинските му мачове на стадион „Бончук“, както бе обявено при представянето й, кметът се засмя и каза:
„Да, бе, да! Тези, които са казали това, искам да го кажат и днес пак същото. Само че днес говорят друго. Това е дребен детайл как някой се опитва да лъже на дребно. И то от позицията на лидери на загубилата политическа сила. Ако националният им лидер Бойко Борисов разбере какви пресконференции дават тези хора, със сигурност няма да остане доволен. Най-малко ще им каже да бъдат по-пестеливи в изказа. Но това са вътрешнопартийни работи и аз не им се бъркам. Но мога да коментирам като гражданин и особено да изнасям само факти, а не лъжи и внушения“.
 Той завърши, че предвижда задължително обновяване на сайта на Община Дупница, където има много пропуски:
 „В момента този сайт е много нефункционален. Категорично ще го обновим с актуална информация. Там ще се качва всичко за конкурсите, които се провеждат, и други дейности на Общината“.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *