Дебатите по проекта за бюджет 2024 в комисиите на ОбС разкриха: Близо 500 000 лв. дължи концесионерът на банята на Община Благоевград, няма заложени пари за омбудсман и помощника му 

Близо 500 000 лв. дължи по договора с Община Благоевград концесионерът на хигиенната баня. Това стана ясно от дискусии в постоянните комисии на местния парламент във връзка с проекта на бюджет 2024 и предстоящото му приемане. Стряскащата сума беше съобщена от кмета Методи Байкушев след въпроси на съветници верни ли са слуховете, че концесионерът на банята не е плащал от години. Кметът Методи Байкушев съобщи: „Представено ни е писмо от банка, че концесионерът е в процес на отпускане на заем, затова му даваме още малко толеранс. Чакаме около 500 000 лв., но миналата седмица бяха внесени 30 000 лв., освен това обектът работи и в момента националният отбор по борба  гостува в него“.

Градоначалникът не можа да отговори на въпрос за резултатите от проверка на РЗИ и дали са изпълнени предписанията на здравната инспекция за ремонт на къпалните.

Припомняме, че сигнали на граждани бяха подадени и до ОбС, че състоянието, основно на женското отделение, е отчайващо. Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол съвместно с общински служители инспектира обекта и направи проверка на всички водомери от извора при Владишкото до всички ползватели на минерална вода от този каптаж и разминаване не бе открито. Съветникът Димитър Урдев, участвал в проверката като член на комисията, предложи Общината да монтира водомери с дистанционно отчитане, за да следи по всяко време изразходваните от концесионера количества.

Припомняме, че от февруари 2022 г. официално концесионер на хигиенната баня в Благоевград е Владимир Методиев Ников. Дяловете му са прехвърлени от Роза Цонева, сестра на Христо Ковачки, който през лятото на 2009 г. подписа с тогавашния кмет Костадин Паскалев 25-годишен договор за концесия на хигиенната баня като собственик на „Кристо 2008“ ЕООД. За изминалите 14 г. имената на съдружниците в концесионния договор се смениха няколко пъти, като влизаха и излизаха още Стоян Васев, Никола Шимбов, Десислава Аргирова и Ренета Урумова.

При дебатите в комисията по образование на ОбС се разбра още, че в проектобюджет 2024 на Община Благоевград няма заложени средства за заплата на омбудсман и негов сътрудник, а началникът на отдел „Финанси и бюджет“ Стояна Иванова потвърди. Правилникът за работа на обществения посредник се очаква да бъде утвърден на предстоящата следващата седмица извънредна сесия за бюджета и да се пристъпи към обявяване на конкурс, но от къде ще се прехвърлят пари за издръжката на екипа не стана ясно.

Парите, заделени за насърчаване на раждаемостта в общината по приетата през предния мандат наредба, да се увеличат на 400 000 лв. настоя съветникът Веселин Христов на заседанието на Комисията по бюджет и финанси. От 450 000 лв. за 2023 г. в проекта за 2024 г. сумата е намалена на 380 000 лв. Предложението му бе прието, а на въпрос на Д. Урдев към кмета М. Байкушев дали е правен  анализ на ефекта от тази наредба и доколко тя действително стимулира раждаемостта в общината, градоначалникът отговори: „Никаква полза няма за увеличение на раждаемостта“.

В Комисията по бюджет и финанси вчера се дискутира в детайли и заложените 1,2 млн. лв. за издръжка на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Стояна Иванова обясни, че за разлика от преди 2-3 години, когато повечето дейности там са били финансирани от държавата, сега Общината поема около 80% от тях, срещу 20% дял на държавата”. Основното перо в разходите са за заплати, но този център е част от социалната политика на общината и вие решавате дали да го има и с каква численост да е екипът. Най-вероятно ще се предложи нова, по-висока такса за школите, включително и занималнята през летните месеци ще стане платена (досега беше безплатна за родителите), но центърът се посещава от много деца и юноши и броят им надхвърля 1800, обясни финансистът. 

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. чичо Скрудж

    Мама Кажа ви изработи пак, ползва си минералната вода безплатно, прехвърля концесията между Сульо и Пульо и общината ще пие една студена вода. Този свинар с начално образование пак ви прецака прехвалените “експерти“!

    Отговори
  2. Родител

    Не пипайте децата, искате да ги изпратите по дискотеките? Те са бъдещето, а и там работят доказани професионалисти, направете справка, колко награди са донесли.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *