Делото във ВКС за смъртта на Чората пред финал, започнаха пледоариите

Възобновеното дело за смъртта на Ангел Димитров, известен като Чората, е на финалната права. Днес започнаха пледоариите, предаде БГНЕС.

Делото е образувано след решение на петчленен състав на Върховния касационен съд, с което по реда на възобновяването е отменено постановеното решение на ВКС и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на касационната инстанция. Заседание освен днес, ще се проведе и в сряда.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция “Респект” в Благоевград. За смъртта му бяха обвинени Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски, Георги Калинков и Борис Механджийски. След 14 години – през април 2019 година, ВКС ги осъди на по 7 години затвор. Петимата, както и главният прокурор Сотир Цацаров, внесоха искане във ВКС за възобновяване на делото.

„Действително това, като че ли е финал на сагата и до него се достигна след предложение на главния прокурор за възобновяване на делото след поредното произнасяне на състав на Върховния съд. Това предложение беше уважено и в резултат беше образувано настоящото производство пред Върховния съд. Това е производство по същество с възможностите на инстанцията да събира доказателства, респективно да цени тези доказателства и да произнесе. В крайна сметка това е окончателно произнасяне. Процедурата не предвижда, поне по редовен способ, делото да премине в компетентност на друг съд, би трябвало да чуем последния съдебен акт”, обясни адвокат Явор Нотев, който защитава в този процес Механджийски.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *