HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Десетки виладжии и двама свещеници останаха с часове в капан, сандански бизнесмен затвори с бариера и катинар пътя

Десетки санданчани бяха блокирани в местността Тремошница, след като бизнесменът Андон Червенков, който закупи преди години бившия лагер „Тремошница”, постави бариера. В събота вечерта двамата свещеници Николай Ризов и отец Менчев до 23.30 ч. не можеха да преминат с автомобила си през пуснатата бариера, заключена с катинар на стария път. Поповете били на служба в една от вилите в Тремошница. Когато отишли, бариерата била вдигната и минали без проблем. На тръгване обаче се оказало, че бариерата била спусната и никой не можело нито да влиза към имота си, нито пък да го напусне.

Семейство Румен и Зорка Анастасови които имат бизнес в хотелиерския бранш, потърсиха репортер на “Струма”, за да разкажат за разочарованието си:

“Имаме вила на Тремошница повече от 40 г., но с такива проблеми, каквито имаме сега, не сме се сблъсквали. От месец насам се тормозим за асфалтовия път, който бе тотално разрушен от тежките машини, с които работят работниците на бизнесмена Андон Червенков. Когато той започна да руши този път, ни подлъга всички, че щял да направи за нас нов под далекопровода. Разби стария път, насипа камъни и стана непроходим. Всичко огради с бодлива тел, целия път. И сега ни казва да се оправяме, че всичко е негова собственост. Дойдохме тази вечер на хладно на вилата, а се оказа, че не можем да стигнем до нея. Часове наред седим и се вайкаме, сякаш престъпление правим.

Ние, хората, които имаме общо 6 вили в тази местност, да летим ли трябва, за да стигнем до тях”, ядосва се Р. Анастасов.

„Сега, когато разруши пътя, Червенков ни заяви, че никой не може да минава. Сложи бариера и ние с автомобил няма как да се придвижим до имотите си. Снощи двамата свещеници бяха над 3 часа блокирани. Няколко пъти звъняхме на тел. 112 и на полицията. Униформените обаче ни отказаха съдействие, като казаха, че Червенков ги е предупредил, че никой няма да минава, защото имотът бил негов. Какво правим, ако на някого му станеше лошо в този момент?!

Имаше пътна табела „Тремошница“, той и табелата измести на опасния завой, при положение че никой няма право да мести такива табели без съгласието на Пътното управление и полицията. Внесохме жалба в Районната прокуратура на 6 юли т.г., а в общината – на 11юли. Сигнализирахме ДАНС и ДНСК – София, както и Комисията по корупцията. Тази незаконна сделка на Червенков според нас е фалшива. Искаме необходимите органи да се сезират и да вземат адекватни решения.

Плащам 40 г. данъци за вилата ми, както и ток, имам и официално захранване, а сега не мога да вляза до нея, какво е това безхаберие?! Там вили имат и Стоян Ръждев, пенсионерът Иван Велков и др. Искаме само асфалтирания път, който си беше, никой няма право да разрушава готов асфалтиран път, който е направен не само за лагера, а и за всички вили. Отделно Червенков е заградил и деривацията на ЧЕЗ.

Ще се борим колкото и както е необходимо, за да имаме път към вилите. Защото, докато ние се тормозим, други си правят незаконните далавери“, заключи Румен Анастасов от санданското село Ново Делчево.

Пред „Струма“ по телефона бизнесменът Андон Червенков направи следния коментар на създалата се ситуация:

„Аз съм законен собственик на имота и имам право да го заградя, пътят не е мой проблем. Ако вие имате 40 декара, ще допуснете ли някой да си минава през тях, когато си иска. Бях им дал достъп с една-единствена уговорка – да спускат след себе си бариерата, защото не искам вътре да влизат животни и хора, които нямат работа там. Но започнаха да си минават, без да пускат бариерата, дори започнаха в моя имот да си паркират и колите, да влизат и животни. При това положение съм в правото си да спра достъпа. Става дума за 4 горски вили, които са законни, но достъпът до такъв тип имоти може да е и пеша, това не е селище, където трябва да има задължително път, улица и пр. А не е мое задължение да осигуря такъв. Строител съм и разбирам от регулациите. Същите хора са пускали общо 4 жалби до различни инстанции срещу мен. Има и две приключени преписки, в които едва ли не ме обвиняват, че съм разрушил общински път. И двете са изцяло в моя полза, готов съм да ги покажа“, каза Андон Червенков.

ХРИСТО МАРИНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *