ДОБРАТА НОВИНА! За пръв път от години нито една от утвърдените 123 паралелки за 8 клас в Пиринско не се закрива на първо класиране

Нито една от утвърдените 123 паралелки в общо 53 профилирани и професионални гимназии, средни и обединени училища в област Благоевград не се закрива на първо класиране от държавния план-прием след основно образование /7 клас/. За сравнение – миналата година при същия брой паралелки бяха закрити две с по нула подадени заявления, а за учебната 2019/2020 бяха „орязани“ 9 паралелки. Имало е години, когато прием не е реализиран в 10, дори и в 12 паралелки, докато сега всички места са запълнени.
Добрата новина съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, който коментира, че благодарение на балансирания план-прием и разумни действия се дава възможност да бъдат попълнени заявените места за кандидат-гимназисти и училищата да създадат мотивираща среда за ученици.
Факт е, че след направени анализи и срещи с директорите през месец март от екипа на Регионалното управление на образованието защитиха пред МОН заявения план-прием, характеризиращ се със значително по-нисък отрицателен баланс спрямо предходни години. Анализите показват, че през настоящата учебна година в училищата в областта се обучаваха 2994 седмокласници, което с 22-ма ученици повече в сравнение с предходната 2019/2020 г. Така изготвеното обобщено предложение за държавен план-прием се откроява със значително по-малък недостиг на кандидат-гимназисти. На фона на предишни години, когато не достигаха по 500 осмокласници, сега очакваният недостиг е от 204 ученици /при 26 в клас/. При пълняемост от 24-ма ученици балансът ще бъде положителен /плюс 42-ма ученици/.
С намаляване на отрицателния баланс се цели недопускане закриване на паралелки, с което ще се избегне напрежение и недоволство от страна на родители и ученици. Също така се ограничават условията за формиране на маломерни паралелки, чието съществуване е застрашено във всеки един момент от обособяването им.
Според новата държавна политика и правилата на МОН определен процент от новопостъпващите ученици в 8 клас трябва да бъдат обхванати в т.нар. СТЕМ профили /софтуерни и хардуерни науки, математика, природни науки/, технически и ИТ професии. Конкретно за област Благоевград целевата стойност за новата учебна година е 61% от новопостъпващите осмокласници да учат СТЕМ профили и професии. С изготвения план-прием са постигнати 64.23%, което е с 3.23% над заложеното. Съответно при определени 50.51% ученици в професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка, са постигнати 52.03%, което е с 1.52% над заложената целева стойност.
От днес, 14 юли, до 16.07. е записването на приетите ученици на първо класиране или подаване на заявление за участие във втория етап на класиране.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Иван

    Тоя Златанов още ли не е махнат. Нали тоя назначава Директори с нагласени конкурси. Съд и затвор за тоя герберски маймун

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *