ДОБРАТА НОВИНА! 1055 студенти се записаха в ЮЗУ на първо класиране, останаха 18% незаети бройки

1055 студенти, от които 65 в платена форма на обучение, а останалите по държавна поръчка, са приети на първо класиране в ЮЗУ – Благоевград. Към момента /16.07. сутринта/ на второ класиране има 137 новоприети и 101 прекласирани в по-горно желание. Свободните места са около 18 процента. Това са добрите новини от Югозападния университет, които съобщи за „Струма“ председателят на комисията по прием на кандидатстудентски документи Станислава Андонова.

По отношение на най-търсените и желаните специалности стана ясно, че истински рекорд регистрират „Медицинска сестра“ и „ Акушерка“, където за едно място се борят между 8 и 10 кандидати.

За предстоящата академична 2021/2022 г. в тези две специалности от регулираните професии приемът е съответно 24 и 11 бройки, като са запълнени и разрешените от МОН по 5 места платено обучение. Традиционно на голям интерес се радват педагогиката, правото, кинезитерапията…

В момента тече записването след второ класиране. Във връзка с това Станислава Андонова подчерта, че новоприетите студенти следва да се запишат в указания срок, който е до 20 юли /вторник/ включително. Самата кампания ще е с две класирания – първо и обявеното на 15 юли второ. След посочената дата 20 юли няма да бъде обявявано трето класиране, а ще се пристъпи към запълването на евентуално незаетите места.

Важно е да се знае и че за времето на платения годишен отпуск на служителите в университета /от 26 юли до 20 август/ кандидатстудентската кампания няма да бъде затваряна. Ще има дежурна комисия, която ще работи всеки делничен ден от 08.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 17.00 ч.

Изключително важна е и новината, тиражирана в четвъртък, че студентите, приети за предстоящата 2021/2022 г. в приоритетните професионални направления като педагогика на обучението по…, математика, физически, химически  науки ще бъдат освободени от такси за целия период на обучението си от 1 до 4 курс.

„Трябва да уточним, че към момента става въпрос за проект на постановление, което се очаква да бъде прието от Министерския съвет. След като постановлението бъде подписано, ще възстановим таксите на студентите, които са записани в тези направления“, съобщи председателят на комисията.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *