Евгения Стоянова се кандидатира за шеф на Окръжна прокуратура – Благоевград

Евгения Стоянова се кандидатира за шефското място в Окръжна прокуратура – Благоевград. Тя е подала документи за участие в конкурса за административен ръководител, който бе обявен повторно след провала на предишния през октомври. Евгения Стоянова и към момента изпълнява функциите на административен ръководител на държавното обвинение в Пиринско. Преди 4 месеца, след като приключи вторият управленски мандат на окръжния прокурор Христо Георгиев, ВСС я назначи временно на поста до избора на титуляр.

Евгения Стоянова има 28-годишен юридически стаж, който е изцяло в прокуратурата. След като завършва право в юридическия факултет на СУ „Климент Охридски”, една година е съдебен кандидат и през март 1996 г. започва началото на прокурорската й кариера. 9 месеца е мл. прокурор в Районна прокуратура – Благоевград, след което 2 г. е прокурор, а след още 2 г. става зам. прокурор. Отново след 2 г. се премества в Окръжна прокуратура – Благоевград и от 2001 г. досега работи там. От 2015 г. е зам. окръжен прокурор, а от 1 август 2023 г – и.ф. окръжен прокурор. С ранг на прокурор от ВКП/ВАП от 2011 г. Като възпитаник на Езиковата гимназия в Благоевград, Евгения Стоянова владее английски език, както и юридически английски език, участвала е в множество международни обучения. В управленската си концепция тя изтъква като постижения в работата на Окръжна прокуратура много добрата срочност при приключване на проверките и досъдебните производства и ниския дял на оправдателни присъди и върнати дела, както и доброто институционално сътрудничество с ОД на МВР – Благоевград, структурните звена на ДАНС, НАП, КПКОНПИ и колегиалните отношение с окръжните съдии. Като проблем се посочват големият брой дела, които са им прехвърлени след закриване на Спецпрокуратурата – 57 досъдебни производства и 15 преписки, което ги нарежда на второ място в страната след СГП по този показател. Същевременно в Окръжна прокуратура – Благоевград е преназначен само 1 спецпрокурор, като тези обстоятелства са допринесли за повишеното натоварване на прокурорите.

Ако бъде избрана за шеф на ОП – Благоевград, Е. Стоянова си поставя за цел постигане на равномерна натовареност на прокурорите, като нейната идея е да създаде група „Досъдебни производства с фактическа и правна сложност“, която да разпределя тежките дела. Освен това възнамерява да засили връзката с разследващите полицаи, провеждане на обучения с тях, както и да превърне в практика участието на наблюдаващия прокурор на местопроизшествието при тежки престъпления с широк медиен и обществен отзвук. Е. Стоянова смята да активизира дейността по поощряване на магистратите и служителите, показали висок професионализъм, и да засили демократичния принцип на управление в Окръжна прокуратура.

Припомняме, че документи за участие в конкурса за шефското място първа подаде прокурор Милена Милева, която работи от 2015 г. в Окръжна прокуратура – Благоевград и има над 20 г. юридически стаж. Дали ще има и трети кандидат, ще стане ясно до края на седмицата, когато изтича срокът за подаване на документи за участие в конкурсната процедура.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Вук Надрвен

    Щом не е ПИФ-аджийка, може! Като и гледам фотото, ако владееше и “френски“ език, цена нямаше да има…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *