Ето как булката може да убие мъжа си още в църквата

Ако променяте пътя си към работа всеки път, когато път ви мине черна котка, това е само началото. Суеверията са интересна тема за разговор, но вярването в бабини деветини, може направо да превърне ежедневието ви мъка. Ето какви суеверия има при сключването на граждански брак:

– Отивайки в църквата, булката трябвало да излезе от дома, стъпвайки през прага с десния си крак, за да има повече радост в живота й. Ако го прекрачи с левия, мъжът й след това често ще „кръшка вляво“.

– Когато се отива към църквата никой не трябвало да пресича пътя на булката и младоженеца. За целта няколко крачки пред тях вървели приятелките или шаферите, като пресичали всякакви опити на недоброжелатели. По пътя към храма булката трябвало внимателно да следи бъдещия си съпруг. Ако той се спъне, значи не е уверен в избора си и не иска да върви към олтара. Ако стъпи в локва, може да се пристрасти към алкохола. И в двата случая булката трябва първа да стъпи на килима, постлан пред олтара, пише ретро. Тогава именно тя ще командва в дома и ще държи мъжа си изкъсо.

– В самата църква новобрачните в никакъв случай не трябвало да изпускат нищо, иначе няма да избегнат сериозни загуби в семейния си живот. Много лоша поличба е да се изпусне венчалният пръстен – символ на вечността, преди да бъде поставен на пръста. Това предвещава, че бракът ще се разпадне.

– Ако булката си изпусне кърпичката, значи ще остане вдовица. На който от двамата по-бързо догори свещта или съвсем угасне, той според поверието ще умре първи. Макар че никой не е водил подобна статистика.

– След венчавката младите трябвало колкото може по-дълго да пазят мълчание, да не отговарят на поздравленията. Смятало се, че който е по-мълчалив, той ще бъде главен в семейството.

– Когато булката излизала от църквата, някой от близките роднини счупвал пред нея сурово яйце, за да бъдат ражданията й в бъдеще леки, а децата – много.

– От църквата младите се връщали у дома по друг път, за да не възникне у тях желание да се върнат към предишния си живот. Ако при това завали дъжд или сняг над сватбената процесия, се смятало за добра поличба

– младите ще живеят богато.

– Новобрачните трябвало да влязат у дома заедно, като едновременно престъпят през прага. Тогава всичко ще правят заедно, ще живеят в пълно съгласие. Още по-добре е, ако мъжът внесе жена си на ръце. Преди това пред прага слагат незаключен катинар. Когато младите преминат над него, катинарът се заключва, а ключът се изхвърля така, че никой да не го намери. Смята се, че по този начин мъжът и жената прекрачват през своя предишен „свободен“ живот и в бъдеще ще са неразделни.

– Преди да седнат младите на масата, три пъти я обикалят „за щастие“, за да бъдат навеки заедно. След това булката трябва да счупи чиния, при това на колкото повече парченца, толкова по-дълъг ще се окаже съвместният им живот и по-щастливата ще бъде старостта. На масата новобрачните трябвало да седят изправени, да не се прегърбват, за да не се стовари върху тях товар от проблеми и несгоди.

– По време на трапезата се вика „Горчиво!“. Този обичай е свързан с това, че някога булката обхождала гостите с поднос. Гостът поставял на него пари за обзавеждане на домакинството, вземал стоящата на подноса чаша, изпивал я и казвал: „Горчиво!“. Потвърждавайки, че е в чашата му е имало вино и той го е изпил за здравето на младоженците. След това той целувал булката. Тези, които не давали пари, просто изпивали чашата и произнасяли „Горчиво!“, но без да целуват булката.

– И накрая: когато подготвяли постелята на младите, поставяли възглавниците така, че те да се докосват от страната на копчетата. Това гарантирало на новобрачната любов за цял живот.

– Младоженците не трябва да се виждат до сватбата т.е предният ден всеки спи при роднини или приятели.

– Булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо на заем, нещо синьо, червен конец и нещо на обратно, за да не я урочасат.

– Не бива да се носят перли, тъй като са символ на сълзите и носят нещастие.

– Когато булката е вече облечена и се наложи да се пришива нещо, тя трябва да захапе един конец и да не говори, докато не се зашие, каквото трябва, за да не й се зашие късметът.

– Булката изписва имената на свои неомъжени все още приятелки на подметките си. Чието име се изтрие първо или най-много, тази ще се омъжи най-скоро.

– Булката се забулва от кумата преди да излезе от дома.

– Кумът посреща младоженеца с бъклицата, ако няма бъклица е забранено да се взима булката.

– Младоженецът да не вижда роклята на булката до сватбата.

– Младоженецът, когато отива за булка да не минава по път, който вече е минал, следователно после и към гражданското, после към църквата и въобще да не се минават по обратен път целия ден.

– Когато младоженецът стигне до дома на булката, той трябва да премине през три порти, да се пребори с трудности и да откупи булката, като напълни обувката и със златни монети, докато тя и пасне идеално.

– Булката се извежда от дома и от неомъжено момче или момиче, за целта се използва бял пешкир или някаква лента, може и носна кърпа. Отпред я държи водача, а от другите два края булката и младоженеца.

– Когато излизат от дома на булката, се полива вода или булката рита менче с вода, украсено със здравец и монети във водата, за да им върви по вода.

– Когато булката се извеждат от дома й, майката булката държи менче с вода и в него е потопено китка от здравец и цветя. Булката застава на изток и пръска с китката на кръст, което се повтаря три пъти и след това майката на булката хвърля водата от менчето пред булката да й върви по вода.

– На излизане булката хвърля зад гърба си чиния с жито, монети, бонбони и едно яйце.

– Булката, когато излиза от тях не трябва да се обръща назад и не трябва да се връща в тях поне 3 дена.

– Булките се крият, за да не се видят около ритуалната зала или църквата, тъй като не е на хубаво. А, ако все пак се видят трябвало да си разменят по нещо.

– Броят на късметчетата може да е в съответствие с годините на булката. Някои хора казват-да са 1/3 от броя на гостите, и също да са нечетен брой.

– Менче се ритва в и ресторанта, като в него има обикновено 2 цвята на бял и червен карамфил – белият за момче, червеният за момиче. Гадае се, че който цвят излезе по-напред такова ще бъде първото отроче на семейството.

– На някои места в ресторанта не се рита менче, а се чупят чаши и се казва „колкото парченца толкова момченца“.

– Захранване на младите от свекървата – свекървата захранва младото семейство с питка с мед и сол, с мед – за да им е сладък живота, а със сол – като символ на солените и горчиви моменти, които съпътстват всеки брак. На някои места и булката захранва свекърва си с хапка пита, като сама решава, дали да я поднесе с мед или сол.

– Танц на булката: Кумът пръв танцува с булката. Всеки следващ (независимо мъж, жена или дете), който танцува с булката й дава пари. Накрая младоженецът я откупва с цвете.

– Булчено хоро – булката повежда хорото, който се хване й дава пари.

– Танц на кумовете с торта и петел – това е вид жест към кумовете, като те заедно с танцьори, които носят съответно торта и петел играят ръченица, като целта на кумовете е да откупят с пари тортата и петела.

– Разчупване на погача от младоженците – целта е да се види, кои ще отчупи по-голямото парче, съответно той ще командва в семейството.

– Захранване с торта – прави се между младоженците, за сладък и щастлив семеен живот. След това процедурата се дава и на кумовете кумовете. Захранването се повтаря и от всички неженени двойки на сватбата, като пожелание за скорошна такава.

– Хвърляне на букета на булката към всички неомъжени дами на сватбата. Която от тях го хване – тя ще е следващата булка.

– Сваляне на жартиера на булката от младоженеца, без да се ползват ръце – със зъби. След това той се хвърля към всички неженени господа на сватбата, а който го хване ще е следващия младоженец.

– Младоженците трябва да си тръгнат от ресторанта малко преди залез слънце и да отидат в новия дом, където първо булката сяда на стол под плодородно дръвче и кума трябва да свали булото с две пръчки, след което го слага на самото дръвче и казва там някакви думи от рода „колко плодове роди, толкова рожби да роди“, след което свекето ги посреща с питка с мед и сол, захранва ги и после с една престилка ги въвежда в новия им дом. И се започва пак с купона.

– След края на тържеството младоженците се посрещат в къщи от свекъра и свекървата с чаша шампанско или вино. След това свекървата дава на булката една купа с мед и тя започва да маже с ръка по касата на вратата,а свекърва й бърше след нея с парцал. Символиката е, че снахата ще цапа, пък свекървата ще оправя след нея. След това на булката дават два хляба, които тя слага под двете си мишници и две кани с вода, които взима в двете си ръце. Символиката е, че тя ще се грижи семейството да не е гладно и жадно.

– Младоженците трябва да запазят едно парче торта и да го съхранят (замразят) до първата си годишнина.

– Булката след сватбата може да занесе венчето в манастира Св.Мина и да го остави на иконата на Св. Мина за младоженци.

– Сватбената рокля не се пере до раждането на първото бебе.

– За най-благоприятни за сватбена дата се смятали нечетните числа, особено 3, 5 ,7 и 9 от всеки месец с изключение на май. Неблагоприятни за сватба били също сряда и петък.

– “Нещо старо” се носи, за да покаже връзката на булката със семейството й и с миналото. Затова често булките предпочитат да носят бижу, подарено им от тяхната майка или бъдеща свекърва.

– “Нещо ново” се носи, за да бъде булката щастлива и с късмет през новия си живот. Често сватбената рокля се избира за символ новото начало.

– “Нещо назаем” булката взима, за да й напомня, че тя ще продължи да има приятелки и семейство, които да я подкрепят и те ще й помагат, когато се нуждае от тях. Често тя носи дантелена кърпичка, взета назаем.

– “Нещо синьо” символизира верността и лоялността. Най-често жартиерът на булката е син. Жартиерът се хвърля от младоженеца и който от приятелите му успее да го хване, ще бъде следващия младоженец.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *