Ето 5 знака, че сте обект на манипулация

В живота си срещаме различни хора. Има един вид, наричани манипулатори. Невинаги те се появяват в живота ни случайно. Понякога това може да е роднина, любим човек, приятел, колега, да е трайна част от живота ни. Манипулаторът е нещастен по душа човек. Той не умее да се радва на малките неща и затова иска и другите около него да се чувстват зле. Той е интригант. Дали вие сте обект на манипулация, вижте в следващите редове.

Търси вашите слаби места
Манипулаторът никога няма да иска да се чувствате овластени. Първоначално ще се опита да спечели вашето доверие и симпатии. Точно това ще му помогне да намери вашите слаби места, като тайни, кое ви кара да се чувствате несигурни в работата, личния живот, подробности за вашата любовна връзка и т. н. На определен етап ще започне да ги използва срещу вас.

Оказват натиск върху вас
Представете си ситуация, в която се появява ваш колега, нов познат, приятел и ви казва, че спешно се нуждае от помощта ви. Това, което обаче не предполагате, е че този човек е скрит манипулатор. Без да усетите ще пренебрегне вашите нужди, за да му угодите. Няма да може да му откажете, защото манипулаторът се старае да ви вмени чувство за вина, ако не му съдействате. Когато това се случва, значи сте обект на манипулация.

Ще ви накара да се чувствате по-малко значими
Манипулаторът вече знае вашите слаби места. В разговори на всякакви теми – любов, пари, кариера, външен вид, той ще се опита да ви накара да се чувствате по-малко значими и привлекателни. Винаги ще показва превъзходство, уж небрежно, докато подкопава самочувствието ви.

Използва формата на пасивна агресия
Мълчанието и безразличието е един от начините да ви накарат да правите неща за тях. Почти винаги манипулаторът спира да отговаря на обаждания, съобщения, лъже че е забравил за определени неща. Държи се така, сякаш изобщо не съществувате, опитва се да ви вмени вина за ситуации, в които вие не сте виновни. Всичко, за да им обръщате повече внимание, да задоволите желанията им.

Постоянно отправяне на критики
Манипулаторите знаят как да ви накарат да се чувствате зле, така че да не изглеждат нападателни. В приятен разговор, докато се забавлявате заедно или пък в труден за вас момент, те умело боравят с думите и емоциите. Постепенно започвате да губите самочувствие, а това им дава надмощие.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *