Заедно за ново начало на Благоевград! Илко Стоянов: Да поговорим сериозно за икономиката на Благоевград извън предизборните обещания и клишета!

Скъпи
съграждани,

Хайде да мислим мащабно и да си поставим високи цели! 30 години градът ни тъпче на едно място, работи се с проекти на парче, без цялостна и ясна визия за пътя, по който да върви напред Благоевград. Колко още ще чакаме? Искате ли заедно да начертаем печеливша стратегия за развитието на нашия град, за по-доброто бъдеще на нашите деца?
Аз и екипът от експерти сме убедени, че имаме ли силна икономика, ще има пари за всички и всичко. Това е истината, която трябва да знаем. Макар да звучи като клише, тази фраза е много вярна в момент, в който всички говорим за бъдещето на Благоевград. Не за пари, а за икономика е необходимо да си говорим днес, когато сме изправени пред важния избор как да се управлява градът ни.

Затова, уважаеми съграждани, днес ще представя концепция за новото начало и развитието на Благоевград. Уверявам ви, че всяка една от тези на пръв поглед амбициозни цифри е адекватна и постижима. Те са резултат от дълбок разбор на потенциалните предимства и съществуващите недостатъци в икономиката на града ни. Подробно са анализирани и консервативно, с резерви, са изчислени по окрупнени показатели необходимите предпоставки и инвестиции. Основата на икономическата програма са богатите природни, географски и инфраструктурни ресурси, които притежава общината и които досега не сме използвали достатъчно пълноценно. Тя не е обещание, а възможност за дългосрочна стратегия за по-доброто бъдеще на всички нас. Възможността обаче не значи, че успехът е сигурен. Може да се изпълни само от самооуважаваща се общност, подкрепяща усилията на целеустремен и отдаден кмет. С много работа и обединени сили трябва да успеем да преодолеем трудностите, защото сега Благоевград е на последно място по брутен вътрешен продукт и средна работна заплата.
Експертите, разработили стратегията, се опират на три икономически стълба, които биха дали мощен тласък за развитието на нашата община.

ИКТ БЛАГОЕВГРАД

Първият и най-важният от тях е създаването на IT зона, която да привлече високотехнологичната и иновативната индустрия с голяма добавена стойност, създаваща високоплатени работни места за образовани млади хора.

ИНДУСТРИАЛЕН БЛАГОЕВГРАД

Вторият е построяването на индустриална и логистична зона “Главен път Е-79”, както и на индустриален парк “Зелен дол”, за да влезем в състезанието за привличане на връщащата се от Азия европейска индустрия.

ТУРИСТИЧЕСКИ БЛАГОЕВГРАД

Третият стълб е изграждането на еко и фрийрайд зона “Картала”, оформянето на три термални СПА зони в сегашния аквапарк и в землищата на Дъбрава и Зелен дол и създаването на парк зона от 17 500 декара, който започва от Бачиново и стига до селата Бистрица и Дъбрава. За да стартираме развитието на туризма в общината.
Понякога – доста рядко всъщност, общностите имат шанс да променят повече от един от аспектите на живота си наведнъж. Вярвам, че сега сме на такъв кръстопът.

Убеден съм, че много от вас ще одобрят нашата икономическа програма. Тя, разбира се, е отворена за вашите мнения, препоръки и идеи. Уверяваме ви, че вашите предложения са важни за нас! Защото само заедно можем да поставим новото начало за Благоевград!

3500 висококвалифицирани работни места;
75 млн. евро добавена стойност към икономиката на града годишно;
150 млн. евро инвестиции в сгради и инфраструктура.
Красивата и функционална културна и административна зона, организирана на и около площад “Георги Измирлиев”, разполага със солиден структурен и инфраструктурен ресурс. Това позволява с умни и добре планирани мерки за оптимизиране и преустройство да бъде създаден притегателен център и екосистема за стартиращи и развиващи се IT предприемачи и предприятия.
Изграждането на високотехнологична зона, обмислена и проектирана съобразно най-новите изисквания в сектора, модерно и качествено изпълнена, има потенциал в средносрочен план да създаде около 3500 работни места.
Очакваната средна заплата от 4000 евро към 2027 г. би оказала огромно въздействие върху съвкупното търсене в икономиката на града. Отделно ще се даде шанс на младите високообразовани специалисти да останат да работят в нашия град.

10 000 добре платени работни места;
125 млн. евро добавена стойност към икономиката на града годишно;
450 млн. евро инвестиции в пътна и техническа инфраструктура.
Изграждането на АМ “Струма” позволява реализация на индустриални площи в две посоки:
*Разтоварването на главен път Е-79 превръща участъка от възел Кочериново до възел Железница в естествен гръбнак за индустриално развитие на Благоевград. С изпълнението на адекватно проектирани локални платна и връзки ще се отпушат всички терени от двете й страни.
*Възел Зелен дол позволява разработката на голям индустриален парк в землището на с. Зелен дол.
Очакваното към 2027 г. 2000 евро средно заплащане в производствения сектор ще създаде солидна база за устойчиви доходи, които са основа за привличане, както на нови, така и на напуснали жители на града.

4000 туристи средно дневно в активните сезони;
60 млн. евро добавена стойност към икономиката на града годишно;
175 млн. евро инвестиции в съоръжения и инфраструктури.
Най-значимият общински ресурс има нужда от разработката и осъществяването, съвместно с неправителствения зелен сектор, на дългосрочен, природосъобразен, щадящ и устойчив проект, изработен в условията на международен конкурс на световно ниво.
Обвързването на общинска екотранспортна система с отлични устройствени решения за съществуващите почивни зони, вили и хижи: “Септемврийче”,”Бодрост”, “Картала”, х. “Македония”, включително инфраструктура и съоръжения, ще превърне Югозападния дял на Рила в магнит за любителите на природата от страната и чужбина пролет и лято, есен и зима.
При добронамерено взаимодействие, както на институционално, така и на гражданско ниво, Благоевград в рамките на текущото десетилетие може да реализира и бенефицира екокурорт от висок клас, който да постави общината на туристическата карта.

2000 туристи средно дневно на годишна база;
35 млн. евро добавена стойност към икономиката на града годишно;
125 млн. евро инвестиции в съоръжения и инфраструктури;
Термалните минерални води са природен актив, оценен в миналото и неглижиран в настоящето на града ни. Проучване, последвано от анализ и технологичен проект за добив, акумулация и разпределение в ареалите на находищата в землището на с. Зелен дол – р. Струма, над Владишкото, землището на с. Дъбрава, ще позволи:
*възстановяването и преустройството на “Аквапарка” в модерна открита и закрита термална СПА зона; да бъдат конкурсно разработени проекти за още два комплекса в зоните за добив и акумулация:
*ареал находище “Зелен дол” – спортен и екшън атракционен термален парк, насочен към активна младежка, детска и семейна аудитория;
*ареал находище “Владишко-Дъбрава” – възстановителен СПА туризъм.
С три значими и в национален мащаб обекта Благоевград ще влезе с висок старт в бързо развиващия се спа и балнео туризъм в страната, имайки предвид, че в момента градът ни не присъства дори и в стратегиите на Министерство на туризма като такава дестинация.

1000 туристи средно дневно на годишна база;
20 млн. евро добавена стойност към икономиката на града годишно;
100 млн. евро инвестиции в съоръжения и инфраструктури.
Създаването на крайградски паркове в общината е спряло в края на 30-те години на миналия век с откриването на парк “Бачиново” и парк “Ловен дом” от един от най-съзидателните кметове на Горна Джумая – Панайот Тасев. Работата по проектирането, обособяването, изграждането на значим крайградски парк от двете страни на р. Бистрица, започващ от зоологическата градина и пречиствателната станция на с. Дъбрава до с. Бистрица, с площ, отговаряща на европейските и национални изисквания, ще се отплати с органичното му вписване в създавания туристически профил на града. Насищането на парка с футболни, баскетболни, волейболни и голф игрища, тенис кортове, пешеходни алеи, велотрасета и велоалеи, алеи за конна езда, стени и обекти за катерене, ще даде така необходимата за хората общинска система за масов спорт и активен отдих. Отделно от това, добре измислените, уредени и отлично поддържани крайградски паркове са изключителен формиращ фактор за съвременния градски туризъм.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *