Заради делото във ВАС кметът Р. Томов пропусна зарязването на лозята в Рилци, но преди залез спази традицията

Един кмет и двама заместници зарязаха лозето на Величка Стоянова в благоевградското село Рилци и почетоха на 1 февруари Св. Трифон с пожелания за здраве и берекет. Стопанката откликна от сърце на молбата на управника на селото Крум Крумов да предостави за час лозовия си масив, който е точно до кметството и поради близостта се оказал най-удобен за тържествен водосвет и ритуалното зарязване на лозите.

Развълнувана, че не само кметът на селото, но и заместник-кметовете на общината Ясен Попвасилев и Любен Милев ще се включат в церемонията, Величка специално се премени в народна носия и така посрещна гостите в лозето си, а Кр. Крумов не скри задоволството си, че точно в неговото село общинската управа даде старта на новата стопанска година.

Кметът на Благоевград инж. Румен Томов пропусна водосвета в с. Рилци заради делото си във ВАС по казуса за оставането му на длъжност, но успя да се върне в рамките на деня и преди да се скрие слънцето, да зачете традицията в лозе на приятел до старата черква в село Дъбрава.

Заради епидемичната обстановка за първи път от 8 г. насам известното в общината с лозовите си масиви село няма да избира Цар на виното. Конкурсът, учреден от бившия управник Росен Георгиев през 2013 г. се превърна в традиция и стана един от най-чаканите зимни празници в общината от ценителите на гроздовия еликсир, а дегустациите на вина бяха съпроводени с много веселие, танци и размяна на рецепти за вкусни домашни мезета. Празникът за удобство на участници и гости се правеше в първата февруарска събота, но настоящият управник на Дъбрава Методи Стоянов вчера бе категоричен, че масови събития няма да организира заради опасността от разпространение на Ковид и наложените в тази връзка забрани.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *