HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ЗАРАДИ НЕСПОЛУЧЛИВ ОПИТ ДА НАДХИТРИ ДФ “ЗЕМЕДЕЛИЕ! Един от пионерите на България в бизнеса с биопродукти губи къщата си в Банско

Един от пионерите на България в бизнеса с биопродукти, започнал в далечната 1991 г. с диворастящи плодове и гъби – Красимир Граченов, 26 години по-късно губи къщата си в Банско заради дълг от 143 669 лв. към Държавен фонд „Земеделие”. През 2010 г. фондът го даде на съд за източване на тази сума по програма САПАРД и съдът уважи претенциите на фонда.

Парите били усвоени през април 2003 г., когато собственикът на фирма „Краси-МС” подписал договор с държавния фонд за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ при условията на специализираната предприсъединителна програма на ЕС за развитието на земеделието и селскостопанските райони. Граченов, който притежава мандра в Банско, купил със субсидията хладилни камери, но впоследствие ги продал. От фонд „Земеделие” обаче се усетили, че бенефициентът им нарушава подписания договор, и завели иск срещу бизнесмена за връщане на парите.

Заради този несполучлив опит да надхитри финансиращата го институция днес Граченов и съпругата му София ще трябва да се разделят с имот от 357 кв.м на ул. „Дунав“ в гр. Банско и къщата върху него, представляваща двуетажна масивна жилищна сграда с разгъната застроена площ от 322,27 кв.м. Къщата е с разрешително за строеж от 2009 г. и е оценена само на 155 911,44 лв., защото все още е на етап груб строеж. Възбраната, наложена върху имота, е от ДФЗ, който очаква от тази продажба да си върне парите за хладилните камери.

Бизнесът на Красимир Граченов, който е базиран в Банско, включва главно производство на органични храни, сладка, замразени плодове, зеленчуци и гъби. Той и съпругата му са включени и в списъка на вещите лица в Окръжен съд – Благоевград.

БОРЯНА ЦОНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *