Защо картофите са не само полезни, но и вредни?

Варени, печени или пържени картофи – все са ни любими. Те са най-популярната храна във всеки дом. Картофите са с високо съдържание на калории, така че не бива да  злоупотребявате с тях. Но не е нужно и да ги изключвате от диетата си, защото те държат рекорда за най-високо съдържание на калий. Този минерал е жизненонеобходим за всеки от нас.  Но освен полезни картофите, понякога са и вредни.

Когато ги купувате от пазара или магазина, обърнете внимание на тяхната твърдост и цвят. Клубените трябва да са твърди и равномерно оцветени. Не трябва да има петна, вдлъбнатини или пукнатини по повърхността им. Наличието на зелени кълнове или зелени части означава, че картофите са били съхранявани на светлина. Това зелено петънце съдържа отровно вещество – соланин. Не забравяйте да отстраните зелената част от картофите, преди да ги сготвите.

Установено е, че соланинът насърчава растежа на раковите клетки. Понякога недобросъвестни търговци предлагат стари грудки като млади картофи. За да проверите дали не сте измамени, надраскайте кожата им с нокът – кората на младия картоф се бели лесно. Младите картофи съдържат големи количества витамин С. За съжаление, колкото по-дълго се съхраняват, толкова по-ниско става съдържанието на витамини в тях.

Картофите съдържат почти всички аминокиселини, необходими на организма.  Достатъчно е да консумирате ежедневно по 300 грама варени картофи. С това количество ще задоволите напълно нуждите на организма си от въглехидрати, калий и фосфор.

Списъкът с минерали, които се съдържат в картофите, е впечатляващ: калий, фосфор, натрий, калций, магнезий, желязо, сяра, хлор. В състава им влизат микроелементите цинк, бром, силиций, мед, бор, манган, йод, кобалт. Консумацията им оказва благоприятен ефект при заболявания, свързани с метаболитни нарушения. Поради алкализиращия си ефект картофите помагат за неутрализиране на излишните киселини в организма.

Фибрите, съдържащи се в тях, не дразнят лигавицата на стомаха и червата, така че варените картофи могат да се ядат дори по време на обостряне на гастрит и язва.

Картофеното нишесте понижава холестерола. Калиевите соли допринасят за елиминирането на излишната течност от тялото. Следователно картофите трябва да бъдат включени в диетата на хората с бъбречни и сърдечни заболявания. Гаргарите със сок от суров картоф помагат при фарингит и ларингит. Това лечебно средство е ефективно и при пародонтоза.

Варените картофи са отлично средство за подхранване на сухата кожа и спомагат за облекчаване на усещането за парене след слънчево изгаряне. Картофеното нишесте също е изключително полезно. То се използва като противовъзпалително средство при стомашно-чревни заболявания. Не забравяйте, че консумацията на картофи трябва да бъде ограничена при наличието на наднормено тегло, а картофеният сок е противопоказан при диабет.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *