Защо тенът през лятото не е препоръчителен?

Много хора през лятото се опитват да хванат тен, но това съвсме не е препоръчително. Този тен означава, че имаме някаква патология, някакма увреда и кожата се опитва да се предпази. 

Това обясни в ефира на bTV д-р Самер Шокър. Той смята, че между 10 ч. и 16 ч. слънцето трябва да се избягва, а да се излагаме на него рано сутрин и след 17 ч.

“С децата трябва да сме много внимателни. По принцип на малките и на бебетата под 6-месечна възраст не се препоръчва да посещават плажовете и басейните. Трябва да се използва слънцезащита специално за тях и да е минерална, цащото няма никаква химия, да се слагат шапки и да не са пряко на слънце, а под чадъра”, обясни д-р Шокър.

Дерматологът допълни, че слънчевата алерия е изключително неприятна и за нея има генетична предразположеност. “Промяната в кожата от UV лъчите се възприема от имунната система като чуждо тяло, започва да се атакува и се появяват симптомите като силен сърбеж, зачервяване и подуване”, уточни лекарят. 

Той припомни още, че хора с много бемки по кожата също трябва да внимават със слънцето.

“Диетата и дерматологията винаги са свързани, всичко, което възпалява организма, възпалява и кожата. Някои храни и добавки могат да помогнат с борбата срещу слънцето. Това са антиоксидантите и добрите мазнини като Омега 3, както и витамин С”. Д-р Шокър препоръчва да се храним с риба, плодове и зеленчуци, които помагат за справянето с оксидативния стрес от слънцето.

Какво е важно да знаем за слънцезащитните продукти? 

“Минералната козметика за слънцезащита е буквално наночастици, които са цинков оксид или титаниев диоксид. Прилагат се на повърхността на кожата и те рефлектират слънчевите лъчи. Хубавото на това е, че се активира веднага, когато я нанесем равномерно, лошото е, че оставя един бял филм, който повечето пациенти не харесват. Това обаче е клиничният отговор, който искаме – когато е по-бяло сме по-защитени”, обясни д-р Самер Шокър.

Според него повечето хора избират химичната слънцезащита, тъй като се нанася по-равномерно. “При нея активните съставки са авобензон или оксибензон, отнема малко повече време да се активира – 10 или 15 минути и затова при нея препоръчваме да се нанесе предварителн овкъщи или преди да излезем на слънце. Тя трабва да е широкоспектърна защита – такава, която предпазва от UV-Ar UV-B, да бъде 50 фактор през лятото, а през зимата да е 30 фактор”, отбеляза лекарят. 

Повечето хора смятат, че като нанесат слънцезащита, вече са готови за слънцето, но трябва да е и с водоустойчивост, допълни д-р Самер Шокър.

Той смята, че хубаво да имаме защита както за лице, така и за тяло. “Тази за лице е хипоалерична, по-добре се усвоява и по-бързо попива от тази, която е по тялото. Много е важно да се консултирате с вашия дерматолог каква кожа имате и каква слънцезащита да използвате, защото има много продукти на пазара”, каза още д-р Самер Шокър.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *