Използваме ли правилно теста за бременност и какво ни разкрива хормона на бременността

Първите успешни тестове запроверка на бременност се появяват през 70 години на 20 век, като се разделят на  два вида: кръвен и уринен. Те засичат нивата на гонадотропин(hHG)- човешки хормон.Кръвният тест засича нивата на гонадотропина по- рано(от 6 до 10 дни след зачеването). Провежда се в лабораторни условия и ако теста е положителен се повтаря след два дни, за да се установи нарастването на хормона hHG.Уринният тест се прави след около 14 днив домашни условия.

Защо теста за бременност е неверен?

Понякога използваните тестове за бременност в домашни условия могат да дадат и неверни резултати. Акое бил съхраняван при висока температура или влажност той е негоден за проверка на бременността. Препоръчителното време, след което е необходимо да се направи е до 30 минути,в противен случаи отчетените резултати са неточни, поради  ниските нива на ЧХГ- човешкия хормон хорионгонадотропин(hCG). Този хормон се нарича още „хормон на бременността“. Образува в клетките изграждащи плацентата. Засича се най- рано след 12- 14 дни от зачеването(с уринен ) и 10 дни (с кръвен тест). Затова е препоръчително тестът за проверка на бременност да се прави сутрин с първата урина. Неспазването на инструкциите  за използването му също ще доведе до неверни резултати, затова контролната лента трябва да се следи внимателно. При поява на бледа контролна лента или липсваща такава тестът е невалиден и трябва да се направи нов.

Нивата на ЧХГ ни дават важна информация

Нивата на ЧХГ в кръвта при бременна жена ни дават информация за плода и протичащата бременност. Ако тези нива спадат в интервал от 2 до 3 дни през първото тримесечие може да има риск от спонтанен аборт или за настъпил такъв. Когато нивата на ЧХГ са доста по- завишени от нормалното може да протича гроздовидна или многоплодна бременност. При установяване на високи нива на ЧХГ без визуализиране на плоден сак в маточната кухина има опасения за извънматочна бременност. В случаи, че нивата на хормона не са в норма, развитието и растежа на плода може да не протичат нормално. Ако ЧХГ нивата не са в необходимите стойности, при небременни жени, може да става въпрос за онкологични заболявания или нехарактерен растеж натъканите на матката ияйчниците.

Трябва да се има предвид, че нивата на ЧХГ могат само да ни насочат към евентуална нежелана диагноза, но в никакъв случаи не отразяват крайна диагноза. Неправилните нива на хормона в кръвта може да означават и неточно изчислена бременност.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *