Какво се случва с тялото, ако изведнъж се откажете от млякото

От древни времена млечните продукти са в основата на човешкото хранене. Те съдържат множество компоненти, необходими на организма ни.

Но все повече съвременни хора страдат от непоносимост към лактоза. Ето защо през последните години модата за отхвърляне на млечни продукти придобива все по-голяма популярност.

Млякото от животински произход е наситено с лактоза (млечна захар). Тя липсва в растителното мляко, но то съдържа много по-малко протеин. Ензимът лактаза е отговорен за лактозната непоносимост. Когато той не се произвежда в организма в достатъчно количество, възниква дефицит на лактоза. Тогава усвояването на млякото става невъзможно. В резултат се появява повишено образуване на газове, гадене и диария. Непоносимостта към лактоза обикновено не изисква специално лечение.

Възрастните и децата над 5-6 годишна възраст се препоръчват да се откажат от млякото и сладоледа. Освен това повечето ферментирали млечни продукти не трябва да бъдат елиминирани от диетата – след ферментация лактозата в тях се разпада.

Трябва ли да се откажете от млякото? На първо място е важно да се вслушате в тялото си.

Например изключително разпространен е митът, че целулитът и акнето се образуват в резултат от консумацията на мляко.

Но в действителност чаша извара или чаша мляко на ден не е в състояние да провокира “портокалова кора” – застой в мастната тъкан.

А пъпките по лицето сигнализират за проблем с метаболизма.

Но трябва да се отбележи, че хормоните естроген и прогестерон, които обикновено присъстват в млечните продукти, може да окажат отрицателен ефект върху състоянието на кожата и настроението ни.

Съществува и мнение, че отказът от мляко води до загуба на тегло.

Но то не е подкрепено от изследвания и като цяло всичко е индивидуално. За да се радвате на стройна фигура е най-добре да се придържате към правилното хранене, да водите активен начин на живот и да стабилизирате съня си.

Същевременно рязкото спиране на мляко излага тялото ни на някои опасности, а именно:

1. Рискът от фрактури се увеличава

2. Метаболизмът се влошава

3. Имунната система отслабва Доброволният (без лекарско предписание) отказ от млечни продукти не е най-доброто решение. Разбира се, той има плюсове и минуси. В храненето балансът е много важен.

Според експерти дозата мляко, която може да консумираме на ден е 890 ml. Това количество включва както млякото, така и млечните продукти. Съвременните диетолози препоръчват поне едното хранене да се състои от млечни продукти (извара за закуска или чаша мляко преди лягане). Това е напълно достатъчно, за да осигурим на тялото си полезни вещества от млякото, без това да предизвика някакви нарушения.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *