Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден се събуждате по едно и също време

Обикновено свързваме ставането по едно и също време сутрин с началото на поредния забързан ден. И въпреки че на мнозина тази рутина се струва истинско мъчение, според учените ежедневното събуждане в един и същи час гарантира по-здравословен начин на живот. Ето какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ставате по едно и също време.

1. Ще се чувствате по-енергични Според немско проучване хората, които се събуждат по едно и също време всяка сутрин, имат по-голямо желание за нови преживявания. Съответно те са по-енергични и продуктивни.

2. Ще намалите нивата на тревожността си

Събуждането по едно и също време води до намаляване на тревожността. То насърчава мозъчната дейност и съдейства за намаляване на тревожността. Друго проучване посочва, че хората, които се събуждат рано, са по-склонни да постигнат успех на работното място и да изпълнят бързо задачите си.

3. Ще започнете да мислите положително Липсата на време за сън е свързана с негативното мислене, категорични са учените. Смущенията в съня влияят негативно на психичното здраве и съответно увеличават риска от депресия.

4. Ще изпитвате по-голяма удовлетвореност от живота си Проучване, в което са участвали 1033 души, доказва че събуждането по едно и също време, води до покачване удовлетвореността от живота с 13%. При участниците в него се наблюдава и повишаване на удовлетвореността от постигнатия баланс между професионалния и личния живот.

5. Храносмилането ви ще се подобри Циркадният цикъл, известен още като естествен вътрешен процес, който регулира цикъла сън-будност, оказва влияние и върху храносмилането. Ако лягаме и ставаме по едно и също време,  нашата храносмилателна система ще има по- редовна функция. Това ще поддържа червата, стомаха и метаболизма в оптимално състояние.

6. Имунитетът ви ще бъде по-силен Здравето ни като цяло зависи от циркадния цикъл, точно както храносмилането. Добре организираният метаболизъм гарантира оптимално функциониране на имунната система. В ползите от ранното събуждане отдавна са се убедили и куп известни личности.  Например, Опра Уинфри се събужда всяка сутрин в 6 часа и след като измие зъбите си, извежда кучетата си на разходка. Основателят на Twitter Джак Дорси става всяка сутрин в 5:00 часа и спазва рутината си за медитация. Милиардерът Уорън Бъфет всеки ден се събужда точно в 6:45 часа.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *