Как да разберем, че сме сипали некачествено гориво

Всички шофьори знаят, че некачественото гориво може да има разрушителен ефект върху превозното средство, пише Automedia.bg. В наши дни повечето водачи приемат качественото гориво за даденост. Те просто зареждат автомобила си и продължават напред.

Въпреки контрола, който се осъществява върху големите вериги от бензиностанции, винаги е възможно човек да се сблъскате с проблеми. Да не говорим, че все още има хора, които сипват на автомобилите си гориво от малки и съмнителни обекти, където то се продава на по-ниска цена.

Външен вид и миризма
Понякога, макар и доста рядко, възникват ситуации, при които некачественото гориво може да бъде различено още при визуална проверка. На повърхността му се появява мръсотия, която прилича на каша. Може да се появи и вода, а също така и неприятна миризма. Тогава веднага стана ясно, че това гориво е с лошо качество и то със сигурност ще навреди на автомобила.

Проблеми със стартиране на двигателя
Един от основните фактори, който може да ви покажат, че сте сипали лошо гориво, са трудности при стартирането на превозното средство. Замърсеното или остаряло гориво не осигурява достатъчно мощност за стартиране на двигателя. Затова, ако колата не запали, може да се провери състоянието на бензина. Това обаче може да се дължи и на други фактори като неизправност на свещите или повреда на горивната помпа.

Съскане или други звуци
Друг признак за зареждане с лошо гориво е съскането или други подобни звуци, които се чуват при празен ход или дори по време на движение. Работата е там, че некачественият бензин не може да изгаря равномерно, а това е проблем за двигателя. Именно в такива случай си появяват и странни шумове, които преди това са отсъствали.

Лошото обаче е, че тези звуци не са 100-процентов индикатор за подобен проблемът, тъй като могат да се дължат и на друга неизправност – например, че горивният филтър се нуждае от смяна.

Двигателят гасне по време на движение
Ако превозното средство спре по време на движение, това също може да се дължи на замърсено гориво, тъй като двигателя не го изгаря равномерно. Този проблем е много рядък, но все пак не може да бъде изключен. Явлението се проявява особено при движение нагоре.

Самостоятелно ускорение или спиране
Бензинът с лошо качество може да стане причина за аномални колебания на темпото на движение. Това са внезапни намалявания на скоростта или ускорения, без да се променя начина на използване на педалите. Подобно нещо не само се отразява негативно върху задвижващата система на автомобила, но и може да бъде опасно за шофьора и пътниците, тъй като рязко спиране или увеличение на скоростта създава предпоставки за причиняване на инцидент на пътя.

Лоша реакция при подаване на газ
Някои шофьори отбелязват, че при зареждане с нискокачествено гориво автомобилът им започва да реагира по различен начин на подаването на газ. Например, ускорението може да започне само няколко секунди след натискане на педала. Тук може да се усети детонация, която е свързана с ниско октаново число.

Повишен разход на гориво
Ако е сипано лошо гориво, натоварването върху задвижващия агрегат е по-голямо, за да може той да генерира пълната си мощност. И това няма как да не се отрази на разхода на гориво. Само повишеният разход на гориво обаче не трябва да се разглежда като сигурен признак за лоша употреба на гориво. Но пък ако този симптом е комбиниран с някой от вече изброените, е по-добре да смените бензиностанцията.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *