Как организмът алармира да се намали или спре витамин D

Витамин D е основна добавка, която е особено необходима през студените месеци на зимата, без достатъчно слънцегреене. Търсенето на витамина се е повишило и след като много здравни експерти потвърдиха способността му да помогне за предотвратяване на инфекции с COVID-19.
Тъй като този продукт е много търсен, за съжаление мнозина може да са склонни да вземат повече от необходимото. Но, както в повечето случаи, приемът на твърде много от нещо всъщност може да бъде по-вредно за вашето здраве.
Според Mayo Clinic, една от основните последици от „токсичността“ на витамин D е честото уриниране.
Витамин D е мастноразтворим, което означава, че не може да се отдели чрез уриниране. Ако приемате твърде много, това може да доведе до задържане на калций в кръвта, което води до състояние, известно като хиперкалциемия (прекомерни нива на калций в кръвта) и това може да доведе до гадене, повръщане, слабост и често уриниране.
Д-р Майкъл Мозли поясни кои са подходящите дози за витамин D.
„Приемам 25 микрограма, което е 1000 международни единици, така че бих казал, че приемането на 3000 е ненужно и не е добра идея“, каза той. 
Токсичността на витамин D може да прогресира до болки в костите и бъбречни проблеми, като образуването на калциеви камъни. Интоксикация с витамин D възниква, когато нивата в кръвта се повишат над 150 ng/ml.
Което се дължи на това, че витаминът се съхранява в телесните мазнини и бавно се освобождава в кръвта, като последиците от токсичността могат да продължат няколко месеца, след като спрете да приемате добавки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *