Карти Таро – какво трябва да знаем

Стремежът на човека да надникне в бъдещето, за да види какво му готви съдбата, е стар като света. Това е трудна и за скептиците невъзможна задача, но интересът към скритите послания на бъдните времена е причината за появата на много опити да се хвърли мост към това, което ни чака.

Наред с поставените на научна основа астрология и нумерология, опит в тази посока са картите Таро.

Какво представляват картите Таро, как са се зародили и какви са техните възможности? Тези въпроси са само част от това, което вълнува хората, желаещи да се запознаят с гадаенето с помощта на колода от карти.

Историята на Таро, поява на колодата

Картите Таро са древна традиция и затова съществува легенда за появата им. В нея господстват романтиката, мистиката, очарованието и пленителността на древно сказание. Според легендата в далечното минало от горящата Атлантида се спасил само един човек, който се отличавал с мъдрост и ерудиция. Той стигнал до Египет и решил да сподели с хората знанията, които донесъл от загиналия континент.

Египетските мъдреци решили да закодират тези безценни данни за света, за да не попаднат в злонамерени хора. С тази задача бил натоварен Хермес Трисмегистус, един от най-значителните окултисти в глобален план.

За всеки дял от знанието той създал изображение, гравирано върху златен лист. Получили се 78 листа, наречени Изумрудена книга. Според легендата от тези изображения са създадени 78 карти, наречени Таро.

Отделно от легендата, известно е, че картите се появяват през 1332 година в Европа. Първоначално са създадени като карти за игра в Италия, откъдето се разпространяват във Франция, Швейцария, Германия през ХVІ и ХVІІ век.. Бързо обаче се превръщат в инструмент за гадаене и това ги прави много популярни..

В ранните етапи на развитие на гадаенето с карти Таро в тях се забелязва основно символиката на ранна християнска и ренесансова Европа, но с времето се прибавят знания от астрологията, и кабала, до руните и други гадателски практики, предшестващи Таро.

Днес Таро е един от най-популярните инструменти за духовна ретроспекция. Те са личен гадател и съветник за много хора и помагат за осмисляне на събитията, с цел избягване на бъдещи проблеми.

Видове и състав на колодата карти Таро

Карти Таро

Съществуват много разновидности на картите Таро. Най-известни от тях са: Таро на Уайт; Картите на мадам Ленорман; Таро на Дюрер; Таро на Кроули и много други.

Това, което обединява различните видове, е общото число на колодата – те са съставени от 78 карти. Цялата колода е разделена на 2 групи: Малки и Големи аркани.

Думата аркан в превод значи тайна. Преведено на езика на колодата, Големите аркани съдържат информацията за всички събития, които определяме като важни, решаващи. В това число влизат не само събитията, но и размислите, емоциите и преживяванията около дадено събитие.

Малките аркани отговарят за второстепенните, придружаващи елементи в кълбото на живота.

Големи аркани – те са 22 на брой и са карти със специални имена – Глупакът, Обесеният, Влюбените, Императрицата и други. Номерирани са, от 0 до 21. Тези цифри най-често допълват значението на самия символ. Те са много по-важни от всички други карти, защото разказват житейски истории. При разтълкуването се ползват знания от кабала, нумерология и астрология. С други думи, колкото по-запознат е гадателят с други практики, толкова по-богато и точно е тълкуването.

Малки аркани – тези карти са 56 на брой. Разделени са на четири бои, както е при традиционните карти за игра. Боите обаче са малко по-различни и отговарят на четирите стихии – въздух, небе, вода и земя:

– Мечове (въздух);

– Чаши (вода);

– Жезли (огън);

– Пентакли (земя).

Във всяка от тези бои се съдържат карти от асо до десетка, както и още 4 карти, наречени придворни, защото са Паж, Рицар, Крал и Кралица.

Специфики при гадаене с карти Таро

Картите от Голямата аркана обемат монументалните аспекти на живота, а тези от малката сочат отделни моменти състояния, съставляващи части от един по-мащабен процес.

Жезъл, пентакли, чаши и мечове говорят за житейски ситуации от по-специфично естество.

Пентаклите отговарят за финансовото състояние и професионалните успехи. Мечовете са символ на закона, науката и битките ни с живота.

Чашите са карти за любовта и емоционалните преживявания.

Жезлите ни информират за страстите и предприемаческия дух.

Всяка от картите е натоварена с изключително богата символика и не може да се разглежда едностранчиво. Информацията, която предлага, е много широка, ако я сравним с руните или други практики преди нея. Понякога само една карта може да посочи проблема и действията, които трябва да се извършат за решаването му. Познаването на богатството от информация, която се крие във всяка карта, е залогът за правилната работа с Таро.

Как се гадае с картите Таро?

Гадаене с карти Таро

Гадаенето изисква пълно отпускане и обмисляне на въпроса, който искаме да зададем. Формулирането му става наум. Също наум се задава и интересуващия ни въпрос. Изтеглянето на картата и разбъркването на колодата не е определящото, важното е как е формулирана същността на проблема.

Отговорите, които ни дава Вселената, се разчитат по различен начин. Най-често гадателят се води от интуицията си, усета, прозренията след лични изпитания. Затова изборът на гадател е от първостепенна важност. Само личност с богат опит и житейска мъдрост, както и вроден усет за нещата от живота може успешно да се справи с тази трудна задача.

Гадателят рядко може да даде готов отговор под формата на рецепта за решаването на даден проблем. Целта е да помогне на търсещия да намери сам отговора, да насочи любопитния по пътя му към себепознанието.

Друг тип гадаене е чрез подреждане на картите. Най-известният начин за подредба се нарича Келтски кръст.

Преди са се подредят картите, се изважда тази, която отговаря за питащия.

Картите се разбъркват от този, на когото се гледа, като той мисли през това време върху проблема или въпроса, за който иска да научи повече от картите. Начините на разделяне и събиране на картите, докато се получи отново общ куп, се контролира от гледача.

Картите се подреждат по специален начин и гледачът тълкува значението на всяка от тях, създавайки цялостната картина около ситуацията, която се разисква.

Каква трябва да научим от гадаенето с Таро?

Най-важното е всеки да осъзнае, че няма метод за гадаене, който обещава решаване на проблемите с магическа пръчка. Магия няма, тя идва от осъзнаването, приемането и откритието на това, което е породило проблем. Целта е в края на сеанса човек да може да формулира на глас това, което го спъва в живота и пътя, който трябва да извърви за отстраняването му.

Картите Таро са само знак от съдбата, тихият глас на Вселената, светлинката, която осветява пътеката, по която сами трябва да преминем.

За тези, които не вярват в знаците на съдбата, времето прекарано с колодата Таро е като решаване на ребус, занимание за ума, в който забавлението ни показва отново, че истинският живот съвсем не е дуален. Той е пъстър и в това се състои неговата ценност.Източник: edin.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *