КЕВР: С над 20% поскъпва водата в 6 области, с до 10%  в други 8, сред тях Перник и Кюстендил

През 2024 г. за 8 регионални дружества се предвижда увеличение под 10% на цените на ВиК услугите спрямо действащите цени на ВиК услуги за 2023 г. – в областите Кюстендил, Шумен, Перник, София област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен. За 6 дружества планираното увеличение е с над 20% спрямо действащите цени – в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч. Това стана ясно след днешното заседание на КЕВР по изчисления на регулатора.

В някои области увеличението на цената на водата е драстично, като област Сливен (41%) например. В други водата ще поскъпне само с 1.4 на сто – в област Кюстендил.

Най-висока ще е цената на водата за разградчани – 6.08 лв. за кубик, което е увеличение с 13 на сто. От областните центрове най-ниска е цената на водата в Пазарджик – 3 лв. за кубик.

На повечето места цените за кубик вода се движат между 3 и 6 лева.

На най-ниска цена доставят водата местни общински дружества. Например „Водоснабдяване“ – Брезник доставя вода до битовите си абонати на цена от 0.37 лв. за кубик, показват данните на КЕВР. Тук обаче трябва да се има предвид, че дружеството не предоставя услугата пречистване и отвеждане на водата.

ВиК – Паничище ще доставя водата на жителите в Сапарева баня на цена от 1.31 лв. за кубик от 1 януари 2024 г.

Именно по-ниската цена на водата в малките общини, които я доставят гравитачно, е причината в няколко области, сред които Кюстендил, Благоевград, Ловеч, Враца, да не може да се постигне създаване на местна ВиК Асоциация и налагане на една цена за цялата територия (област).

Най-висока е цената на водата в Северизточна България, където тя се доставя до населението с помпи.

КЕВР беше поканила представители на всички 24 ВиК дружества с одобрени бизнес планове, но се отзоваха само осем. Те подкрепиха предложеното повишение на цените на услугите, което отчита повишените разходи и натрупаната инфлация.

„Изменението на цените на ВиК услугите е законово и икономически обосновано. Ако Комисията се съобрази с някои популистки искания за запазване на сегашните цени, това означава да наруши съзнателно редица изисквания – да не изпълни императивните нормативни изисквания Комисията служебно да измени одобрените цени на ВиК услуги по законоустановения ред; да не изпълни националното споразумение за ежегодно повишаване с 15% на възнагражденията във ВиК сектора; да не отчете одобреното повишение на минималната работна заплата за страната; да не отчете изменението в цените на електрическата енергия; да не отрази натрупаната инфлация“, с тези мотиви се опита да оправдае увеличението председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

 Като напълно необосновани и опасни той определи исканията Комисията да не се съобрази с тези обективни фактори. „Ако това се случи, регулаторът ще постави целия воден сектор в риск и осигуряването на жизнено важните услуги за потребителите ще бъде застрашено. Ние това не можем да позволим“, подчерта той.

КЕВР ще вземе окончателно решение за цените на водата на 24 оператора на закрито заседание на 22 декември 2023 г.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Пурко

    Мисля си за майките на регулаторите с любов. Очевидно тяхната грижа е да се усвъедни пари за смъна ценао,йояоще плащат много хора. Иване, иди си харчи пенсията и не ни мъчи.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *