Кипър ще започне да приема първите пътници на круизни кораби от юни

Кипър ще започне да приема първите пътници на круизни кораби от юни и ще въведе за тях специален санитарен протокол, съобщи в. “Сайпръс мейл”.

Протоколът е бил представен в петък в пътническия терминал на пристанище Лимасол от министъра на транспорта Янис Карусос и председателя на кипърския държавен комитет за морски превози Василис Димитриадис. Карусос каза, че този протокол е почти като протоколите за летищата, но се различава по правилата за две категории пътници.

В първата влизат пътниците, които попадат в Кипър в рамките на краткосрочен престой на чуждестранни круизни лайнери, а във втората – пътници на кораби, принадлежащи на базирани в Кипър компании, които след всяко плаване се завръщат в Лимасол.

Пътниците от първата категория трябва да си направят тест за коронавирус 24 часа преди слизането на брега или за своя сметка, или за сметка на компанията организатор на пътуването.

Пътниците, които имат сертификат за ваксинация, ще бъдат освободени от тестване. За пътниците от втората категория действа същата система като на летищата в Кипър – пристигащите от страни от най-безопасната “зелена” зона не подлежат на тестване, а идващите от “оранжевата” и “червената” зона трябва да преминат съответно един или два теста.

Кипърското здравно министерство редовно прави преоценка на страните по категории и всяка седмица публикува нов регистър. Очаква се първите пътници на круизни кораби да пристигнат на острова от Израел.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *