Комплексна експертиза за 9900 лв. ще прави ревизия в 22 СИК за избора на общински съветници в Петрич

Административен съд – Благоевград се разпореди да бъде извършена комплексна съдебно статистическа и математическа експертиза в 22 секционни избирателни комисии в община Петрич.

Това определи на днешното заседание съдия Саша Алексова, като изреди конкретно в кои секции иска да бъде извършена проверката заради множество корекции, поправки в протоколите и липса на подписи от страна на членовете на СИК в протоколите.

Съдебната експертиза ще бъде изпълнена от три вещи лица – двама математици и един статистик, които трябва да дадат отговор на седем задачи, а те са свързани с броя на действителните и недействителните бюлетини, дали се променя преференциалния вот, както и на мандатите и общинската избирателна квота за община Петрич. Вещите лица не трябва да отчитат резултатите в три секционни избирателни комисии с номера 61, 62 и 76, тъй като под протоколите в тях няма нито един подпис.

Жалбоподателите, които обжалват избора за общински съветници, трябва да внесат до 6 декември 9900 лева за изпълнение на експертизата. Това са шест партии и трима кандидати за общински съветници, които не са успели да влезнат в местния парламент.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *