Логопедите на ЮЗУ отпразнуваха завършването си с абсолвентски бал, положиха успешно и двата държавни изпити

Четвъртокурсниците от специалност „Логопедия” на Югозападния университет отпразнуваха завършването си и положиха успешно държавните изпити. На финала на своето обучение за бакалавърска степен те си организираха прекрасен абсолвентски бал. Сред подготвените изненади бе тематична торта с изобразена логопедична сонда, а студентите засвидетелстваха своето уважение и признателност към преподавателите си начело с декана на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт и ръководител на Катедрата по логопедия доц. д-р Миглена Симонска, и курсовия си ръководител гл. ас. д-р Анна Андреева.

След партито четвъртокурсниците отново залегнаха над учебниците и взеха с отлични оценки държавния практически изпит. Впечатляващ е фактът, че всички логопеди от випуск 2021 на ЮЗУ избраха да се явят на настоящата предварителна сесия, вместо да чакат до септември, когато е редовната.

На фона на негативната статистика /оповестена в качената за обществено обсъждане Национална карта на висшето образование/, че 40% от студентите в родните университети не завършват своето образование, в Катедрата по логопедия са на „другия полюс” и само един човек от целия випуск е прекъснал своето обучение. По този повод доц. д-р Симонска коментира, че почти 100% от кандидат-студентите избират на първо желание „Логопедия”  и правят осъзнат избор за тази специалност на ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Любопитното, е че в курса има и трима чуждестранни студенти от Гърция, които заедно с колегите си се явиха и на държавния теоретичен изпит.

„Избрах Югозападния университет не само защото ми е близо, а най-вече заради подготовката тук. Много съм доволен“, сподели Лазарос от Гърция, а думите му потвърди и колежката му Хрисула, която също е от Серес, двамата мислят да продължат да награждат знанията си с магистратура. Ден след изпита Лазарос и другият гръцки представител Ели си организираха „минидипломиране“, като се снимаха пред Първи УК с шапки за церемониите.


Част от абсолвентите заедно с курсовия си ръководител гл. ас. д-р Анна Андреева и тематичната , и с преподаватели начело с декана доц. д-р М. Симонска

В курса има и вече работеща студентка в лицето на Екатерина Ангелова, която е логопед в частен кабинет, а като част от професионалното си развитие също ще продължи с магистратура в същата област.

Именно държейки на качеството на кадрите си, логопедите провеждат държавния теоретичен изпит по иновативен начин – присъствено в електронна среда, който се практикува вече 7 години. Вместо да теглят и да развиват по два въпроса, на място в определената зала студентите  влизат в платформата „Блекборд“ на университета и имат на разположение 4 часа, за да се справят с тест от 160 въпроса, които са индивидуални за всеки явяващ се. Така всъщност се проверяват знанията по всички логопедични дисциплини, изучавани в процеса на обучението.


Чуждестранните студенти Хрисула , Лазарос и Ели, които си направиха минидипломиране

След практическия четвъртокурсниците положиха успешно и теоретичния държавен изпит.

„Това са едни изключително мотивирани студенти. Провеждаха на много високо ниво логопедичните сесии с клиентите, с които работиха, и всеки един от тях възнамерява да продължи с магистърска степен, а някои имат желание и за докторска степен по логопедия при нас“, заключи доц. Симонска.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *