Младият скулптор Петър Чорев спаси черен щъркел, паднал на пътя за Добринище

Младият и талантлив скулптор и художник от разложкото село Елешница Петър Чорев спаси от сигурна смърт черен щъркел. Птицата, чийто вид е защитен по Закона за биологичното разнообразие и включен в Червената книга на България, е открито от Петър на пътя Елешница-Добринище в събота. Черният щъркел е бил изнемощял и едва се придвижвал покрай мантинелата.

„На около два километра преди селото видях черна птица. Първоначално я помислих за корморан, защото не съм виждал черен щъркел, и я подминах, но след около 20 метра спрях и се върнах към птицата. Реших, че нещо не е наред, за да се движи по пътното платно, където вероятността да я блъсне кола е голяма. Когато се приближих, видях, че е щъркел. Хванах го и видях, че е наранено едното му крило, а раната най-вероятно бе инфектирана, защото по нея вече имаше червеи. Беше в много лошо състояние и едва се държеше на краката. Взех го със себе си и вкъщи обработих раната с йодасепт и спирт”, разказа Петър.

Щъркелът извадил голям късмет – най напред със спасителя си, а след това и с по-нататъшното си лечение и наблюдение. По случайност на почивка в Елешница, съвсем близо до дома на П. Чорев се оказал ветеринарният лекар д-р Руско Петров от единствения в България Спасителен център за диви животни в Стара Загора. Той бил със служебна кола, което подтикнало младия мъж да потърси помощ.

„Д-р Петров беше заедно със семейството си в къща за гости в нашата махала, а колата беше отвън. Не знаех кой е с автомобила. Просто надписът ме насочи натам. Щом разбра за какво става въпрос, д-р Петров веднага се отзова. Прегледа птицата, почисти клюна й. Видимо щъркелът не беше никак добре. Клатушкаше се и едва се държеше на крака. Аз го държах през цялото време, докато д-р Петров го прегледа и обработи крилото. Той веднага каза, че поема грижата и отговорността за него, сложихме го в един кашон и го взе със себе си”, разказа още Петър.

Докато се погрижат за ранената птица, Петър имал възможност да поговори с ветеринаря, който му споделил, че популацията на черен щъркел в България е малка и те са рядкост. Докторът изразил мнение, че се е наранил най-вероятно докато се учел да лети, и не изключил вероятността в района да е загнездила двойка черни щъркели, както и да има други млади щъркелчета.

Още в събота пернатото е транспортирано за центъра в Стара Загора, където ще продължи лечението му.

Популацията на черните щъркели в България е под мониторинг. Той включва установяване на точните координати на всяко гнездо. За да се гарантира опазване на поне 20% от гнездовите находища в страната, могат да се обявят нови защитени територии. При специални проучвания на популацията в края на миналия век е установено, че около 48% от двойките, които гнездят в България, са в Родопите. Като защитен по ЗБР вид, посегателството срещу черния щъркел се преследва от закона, а глобите са солени. За преследване, обезпокояване, унищожаване или колекциониране на яйца, вземане на намерени мъртви птици, препариране, продажба, изнасяне зад граница и др. е предвидена глоба до 5000 лева за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица – до 10 000 лева.

Спасителят на младия щъркел Петър Чорев работи в сферата на туризма, но е известен със своя талант в областта на дърворезбата, скулптурата и рисуването. Преди около 3 години в родното си село той измайстори единствения в Разложко скален барелеф на Свети Георги. Внушителната композиция е висока  3,80 метра и широка 3,30 метра. И до днес барелефът радва местните жители и е атракция за гостите на малкото селце. В края на миналата година заедно със свои съкварталци измайсториха в подножието му чудесно място за отдих и чешма, изработена от ръцете на младия майстор. Всеки детайл в нея има своята символика, разказваща за героичното минало на предците, дали живота си за свободата. На мястото е поставена и паметна плоча, която напомня за местните герои, загинали за освобождението на Елешница през Балканската война. Творба на Петър Чорев има и в известния „Кът на лесовъда“ в „ДГС Селище“, където той измайстори скален барелеф на елен. За приноса си той бе удостоен с плакет и грамота. Негово дело е и огромна каменна творба на умален вариант на Пирин, с живописните реки Десилица и Безбожка, която краси градския парк на Добринище.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *