Млад фермер от Петричко: Когато качеството говори, зеленчуците растат сами

Вече пет години Здравко Кузманов се занимава със зеленчукопроизводство. А е едва на 25 години. Пътят в земеделието си е избрал сам, пазейки ярки спомени как е помагал на дядо си по полето. 

А когато си от района на Петрич, сякаш си длъжен да пробваш с оранжерии. В тях Здравко залага на задължителните за българската трапеза краставици и домати. А на площи на открито допълва със също толкова любими на родния потребител дини, зеле, патладжан, тиквички. Залага на сигурно – на сортове, които са доказани във времето и дават отлични резултати, пише agri.bg.

Като всеки млад човек, Здравко също експериментира, пробвайки нови сортове, но с не повече от 300-500 корена. Види ли, че виреят добре при неговите условия, дава смело напред и залага по-големи площи. 

Към момента неговите фаворити са краставиците Дефенс, салатите Маритима, тиквичките Марчела, доматите Вермиленза и дините Маристо. 

За да види с какво още може да си помогне в работата и да постигне още по-добри резултати, младият фермер посещава традиционните фермерски сбирки. „Събираме се доста млади земеделци, обменяме опит и е много полезно за мен като зеленчукопроизводител”, категоричен е Здравко. 

Фермерът е доволен от плодовете на своя труд. Реализира изцяло на търговци от място и на борсата в село Кърналово. До момента разчита на обвързаната подкрепа и на собствени инвестиции. Планира да модернизира оранжериите, като замени отопляемите печки с парни котли. Не е кандидатствал за подпомагане по инвестиционни мерки, но не изключва и това да стане в бъдеще.

Здравко е още млад и мотивиран да успее със зеленчукопроизводство в България. А най-хубавото е, че се доверява на професионалисти – една съвсем очаквано добра комбинация. Защото когато качеството говори, зеленчуците растат сами.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *